Prilika za Njemce da obuzdaju Makrona

Diplomate kažu da bi problemi na domaćoj političkoj sceni mogli ometati evropsku agendu francuskog predsjednika, ali da neće ugroziti njegovu ulogu nezvaničnog lidera Evrope

9395 pregleda 1 komentar(a)
Makron je primoran da pregovara s opozicijom, Foto: Thomas Padilla
Makron je primoran da pregovara s opozicijom, Foto: Thomas Padilla

Predsjednik Francuske je pretrpio žestok udarac na domaćoj političkoj sceni, ali i dalje je favorit u trci za neformalnog lidera Evrope i to ne njegovom zaslugom već zbog slabosti njemačkog i italijanskog rivala.

Ipak, u trenutku kada je primoran da nauči nove pregovaračke vještine vještine u Parizu nakon što njegov politički blok nije osvojio apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, moguće je da će morati da postane prilagodljiviji i u Briselu i drugim evropskim prijestonicama.

"Domaći problemi će ga svuda pratiti", kazao je za Rojters diplomata u čijoj zemlji, za razliku od Francuske, postoji tradicija vladajućih koalicija.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: REUTERS

Budući da je Makron sada primoran da pregovara sa opozicijom kako bi spriječio političku paralizu, on će u zamjenu za podršku u parlamentu morati da uzme u razmatranje i njihove stavove o Evropi.

Prvi test njegove nove pozicije među 26 lidera EU dogodiće se na današnjem sastanku lidera EU u Briselu, nakon čega brzo slijede samiti G7 i NATO, piše Rojters.

"Očekujem da će Makron i dalje biti predvodnik, jer zapravo nema drugih lidera u Evropi koji imaju agendu za Evropu", kazala je Džordžina Rajt sa Instituta Montanj.

Njemački kancelar Olaf Šolc ne uspijeva da predoči jasnu viziju bloka i ostvari uticaj kakav je imala njegova prethodnica Angela Merkel, dijelom i zbog sputavanja četvoročlane koalicije u Berlinu.

Mario Dragi
Mario Dragifoto: REUTERS

U Italiji, premijer Mario Dragi mora da sarađuje sa nestabilnim koalicionim partnerima koji bi mogli dovesti do pada vlade prije parlamentarnih izbora naredne godine.

Međutim, jedan izvor iz njemačke vlade kazao je za Rojters da Berlin sada vidi priliku da obuzda fiskalne ideje francuskog predsjednika - poput njegove otvorenosti prema budućem objedinjavanju duga i fleksibilnijim pravilima za deficit.

"Izborni rezultat bi mogao imati i pozitivan efekat: Makron neće moći da gura njegove ideje o fiskalnoj politici u EU - naročito ako se udruži sa konzervativcima koji su veoma strogi po tom pitanju", kazao je njemački zvaničnik.

U Rimu, zamjenik sekretara za vanjske poslove Benedeto dela Vedova opisao je Makrona kao "lidera sa najviše iskustva".

"Pametno bi bilo formirati raznovrsnu, što ne znači nužno i krhku, parlamentarnu većinu, i Francuska će zadržati ulogu pokretačke sile u EU.

Jedan visoki zvaničnik iz Istočne Evrope kazao je da je prerano utvrđivati kako će i hoće li se uopšte Makronovi problemi na unutrašnjem planu odraziti na evropskoj sceni.

Međutim, on je upozorio da bi proevropsku poruku francuskog predsjednika moglo ugušiti pojačano parlamentarno prisustvo dvije euroskeptične partije na krajnoj desnici i krajnjoj ljevici. Desničari na čelu sa Marin le Pen možda jesu odustali od poziva na "fregzit", ali oni umjesto toga pozivaju na Evropu suverenih nacija, dok ljevičari Žan Lika Melanšona tvrde da Francuska ne treba da poštuje pravila EU.

Bonus video: