Da li prijeti novi talas korone?

Evropom se šire nove omikron varijante

Neposredno pred početak ljetnjeg raspusta, u više evropskih zemalja raste broj zaraženih kovidom. Razlog za to su podvarijante omikrona BA.4 i BA.5.

22344 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dolaskom ljeta, dolazi i novi talas omikrona. Sve veći broj zaraza u Evropi trenutno remeti izglede za bezbrižnu sezonu odmora. Prema statističkim podacima portala "Our World in Data", broj zaraženih značajno se povećava u Portugaliji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj i Holandiji.

To povećanje stručnjaci objašnjavaju novim varijantama virusa BA.4 i BA.5, koje su zaraznije od prethodnih. A na to dolazi i ukidanje zaštitnih mera. Šta očekuje Evropu?

Da li je u Portugaliji talas prošao?

Naročito Portugalija od sredine maja ima problem s velikim brojem zaraženih. U toj zemlji je sedmodnevna incidencija i dalje najviša u Evropi. Za rast broja zaraženih odgovorna je nova podvarijanta omikrona BA.5, devedeset odsto novih slučajeva u Portugaliji uzrokovano je tom vrstom virusa.

Paralelno sa inicidencijom, u Portugaliji se povećala i stopa smrtnosti. Prema podacima „Our World in Data“, Portugalija ima najveći broj umrlih po glavi stanovnika od svih zapadnoevropskih zemalja.

Ali bolnice nisu preopterećene i pored velikog broja zaraženih. Portugalija ima visoku stopu vakcinacije od oko 87 odsto. Pored toga, podvarijanta se smatra zaraznijom, ali ne i opasnijom od prethodnih varijanti. Od početka juna, sedmodnevna incidencija u Portugaliji ponovo je počela da pada. Nacionalni institut za zdravlje INSA pretpostavlja da je vrhunac već dostignut i da talas sada slabi.

Stručnjaci upozoravaju na omikron-talas u Evropi

Od sredine juna broj zaraženih brzo raste i u Francuskoj. Prema zvaničnim francuskim podacima, u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika registrovano je 477 zaraženih (podatak od 18. juna 2022).

"Epidemiološka krivulja u Francuskoj je eksponencijalna", upozorava epidemiolog Antoan Flou, direktor Instituta za globalno zdravlje na Medicinskom fakultetu univerziteta u Ženevi. Izgleda da će nove omikron varijante BA.4 i BA.5 pokrenuti novi talas, rekao je epidemiolog.

On trenutno međutim ne može jasno da predvidi kako će se situacija dalje razvijati u Francuskoj. Dok je u Južnoafričkoj Republici talas prošao nakon osam nedjelja, Flou pretpostavlja da će u Portugaliji trajati devet do deset nedjelja.

"Ukoliko bismo u Francuskoj imali situaciju kakva je u Portugaliji, veći dio ljeta bismo imali posla s time", kaže Flou.

Slično kao u Francuskoj, i u Nemačkoj sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika raste. Institut Robert Koh (RKI) ovog petka (24.6.) je saopštio da je u posljednja 24 časa zabilježeno 108.190 novih slučajeva zaraze koronavirusom i da je incidencija 618,2 (prošlog petka 427,8; prije mjesec dana: 307,2). Za to bi takođe mogle da budu odgovorne podvarijante BA.4 i BA.5. Prema riječima potpredsjednika RKI Larsa Šadea toj situaciji je doprinijelo ukidanje zaštitnih mjera.

"Nije tako da sa ovim ljetnjim talasom možemo da se suočimo bezbrižno i bez kontramjera“, naglasio je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah. Taj socijaldemokrata (SPD) se zato zalaže za dalje zaštitne mjere na jesen, kao što je još jedna velika kampanja vakcinacije. Ali, prema ocjeni Lauterbaha, nema razloga za uzbunu.

I u Grčkoj i Italiji se sedmodnevna incidencija znatno povećala. U Italiji se broj zaraženih povećava drugu nedjelju zaredom, a stopa prenošenja virusa ponovo je dostigla razmjere epidemije, saopštio je Italijanski institut za zdravlje (ISS).

"Ovo je naše treće (pandemijsko) ljeto i još uvijek nismo naučili lekciju“, izjavio je bivši predsjednik ISS Valter Ričardi, za novinsku agenciju ADNKronos.

U Španiji još nije došlo do velikog povećanja broja zaraženih kao u drugim evropskim zemljama. Slučajeve zaraze koronavirusom Španija zvanično bilježi još samo kod starijih od 60 godina. Prema posljednjem izvještaju španskog Ministarstva zdravlja, sedmodnevna incidencija u toj starosnoj grupi, u čitavoj zemlji je oko 302 (17.6.2022). Sredinom juna, u više od deset odsto uzoraka su pronađene varijante BA.4 i BA.5.

Manje omikrona u sjevernoj i istočnoj Evropi

Za razliku od drugih djelova Evrope, u sjevernoj i istočnoj Evropi incidencija nije toliko velika. Prema podacima „Our World in Data“ i tamo se bilježi blagi rast, ali on ne može da se poredi s drugim evropskim zemljama.

U Švedskoj je recimo sredinom juna tokom jedne nedjelje prijavljeno oko 1.900 slučajeva zaraze kovidom. U Poljskoj je, prema zvaničnim podacima, u jednom danu zabilježeno 285 novih slučajeva.

U Danskoj, gdje su brojke i dalje niske, premijerka Mete Frederiksen je u srijedu najavila da će osobama starijim od 50 godina biti ponuđena četvrta vakcinacija protiv korone. Broj zaraza se povećao brže nego što se očekivalo i podvarijanta omikrona BA.5 već je postala dominatan tip virusa.