Turska ukinula veto na ulazak Švedske i Finske u NATO

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u" i koji rješava "zabrinutost Turske oko izvoza oružja i borbe protiv terorizma", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

12848 pregleda 6 komentar(a)
Havisto, Čavušoglu, Stoltenberg, Erdogan, Ninisto, Anderson i Linde na samitu NATO u Madridu, Foto: Reuters
Havisto, Čavušoglu, Stoltenberg, Erdogan, Ninisto, Anderson i Linde na samitu NATO u Madridu, Foto: Reuters

Turska je večeras ukinula veto za ulazak Švedske i Finske u NATO, saopštili su Alijansa i te tri zemlje.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u" i koji rješava "zabrinutost Turske oko izvoza oružja i borbe protiv terorizma", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zemlje NATO-a će stoga moći da sjutra zvanično "pozovu" te dvije nordijske zemlje da se pridruže Alijansi, dodao je Stoltenberg, prenijela je agencija Frans pres.

Dogovor, koji je prvo potvrdilo finsko predsjedništvo, uslijedio je poslije višečasovnih razgovora u kongresnom centru u Madridu gdje se održava samit Alijanse.

Turska agencija Anadolija javila je tokom dana da su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum o procesu pridruživanja Švedske i Finske savezu NATO.

Memorandum su potpisali turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i njegove kolege iz Finske i Švedske, Peka Havisto i Ana Linde.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Finske Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson.

Bonus video: