Putin: Rusija će odgovoriti istom mjerom ako NATO uspostavi infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj

NATO je i zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže NATO

17495 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2022. 07:54h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO uspostavi infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se pridruže vojnom savezu predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi Rojters.

Ruske novinske agencije citiraju Putina da ne može isključiti da će se pojaviti tenzije u odnosima Moskve sa Helsinkijem i Stokholmom zbog njihovog ulaska u NATO.

Rojters navodi da je Putinov komentar uslijedio dan nakon što je saveznica iz NATO-a Turska ukinula veto na pokušaj Finske i Švedske da se pridruže alijansi nakon što su se tri države složile da štite sigurnost jedna druge.

NATO je juče i zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže NATO.

Putin je Objasnio da Rusija "nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom“ i da ne postoji ništa što bi moglo da brine Moskvu u pogledu članstva te dvije skandinavske zemlje u NATO.

"Samo moramo jasno da kažemo da ranije nije bilo prijetnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, moraćemo da odgovorimo recipročno i stvorimo iste prijetnje teritorijama sa kojih se nama prijeti", poručio je ruski predsjednik, prenose agencije.

On je kazao da je "lažna" teza da je nastojanje Rusije da odgurne snage NATO od svojih granica sprečavajući Kijev da uđe u Alijansu, dovelo do suprotnog.

"Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari. Oni to odlično razumiju. To je sasvim druga stvar", rekao je Putin.

Bonus video: