Toplotni talas u Evropi, na Arktičkom krugu rekordnih 32,5 stepeni

Evropu su pogodile i oluje sa grmljavinom koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula

4330 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Intenzivna vrućina u većem dijelu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do sjeverne Afrike.

Jak toplotni talas uzrokovao je porast temperature znatno iznad prosjeka za jun u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijusovih stepeni, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog polarnog kruga u Evropi. Znatno je viša i od junskog prosjeka od 13 stepeni Celzijusovih, prenosi N1.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni, a u djelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

Junski temperaturni rekordi oboreni su i u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena niža od junskog rekorda od 41 stepena.

Ekstremne vrućine proširile su se na sjevernu Afriku. Temperatura u Tunisu u ponedjeljak se izjednačila s mjesečnim rekordom od 48,7 stepeni Celzijusovih.

S druge strane, Evropu su pogodile i oluje sa grmljavinom koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i putevi u Koruškoj.

U narednih dana očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene gradom i jakim vjetrom.

Bonus video: