Španske vlasti: Država prolazi kroz teške trenutke

"Nema mjesta za posredovanje izmedju zakonitosti i nezakonitosti, između zakona i neposlušnosti, između demokratije i tiranije"
0 komentar(a)
Saens de Santamarija, Foto: Vlada Španije
Saens de Santamarija, Foto: Vlada Španije
Ažurirano: 10.10.2017. 16:56h

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija ocijenila je danas da njena zemlja prolazi "kroz teške trenutke" tokom rasprave u Senatu gdje je jedan poslanik uzvikivao "Živjela slobodna Katalonija".

Obraćajući se prije govora katalonskog predsjednika Karlesa Pućdemona o sudbini te španske oblasti, španska visoka zvaničnica je ponovila da vlasti ne žele međunarodno posredovanje u rješavanju katalonske krize.

"Nema mjesta za posredovanje izmedju zakonitosti i nezakonitosti, između zakona i neposlušnosti, između demokratije i tiranije", rekla je ona, ocjenjujući da Španija prolazi kroz "teške trenutke".

Pućdemon bi trebalo danas popodne da se obrati regionalnom parlamentu Katalonije. On je posle referenduma o nezavisnosti te oblasti 1. oktobra, izjašnjavanja koje ne priznaju španske centralne vlasti, rekao da postoji mogućnost jednostranog proglašenje nezavisnosti tog regiona od Španije.

Na današnjoj sjednici katalonskog parlamenta se očekuje da lider te španske pokrajine proglasi nezavisnost.

Bonus video: