Najmanje devet žena žrtve "droge za silovanje" na proslavi stranke njemačkog kancelara

Berlinska policija kazala je da istražuje teške tjelesne povrede pošto je 21-godišnja žena podnijela prijavu

37591 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje devet žena učesnica zabave koju je priredila njemačka Socijaldemokratska stanka (SPD), na kojoj je bio i kancelar Olaf Šolc, bilo je drogirano supstancom poznatom kao "droga za silovanje", objavio je SPD u subotu.

Portparol stranačkog kluba u parlamentu potvrdio je pisanje berlinskog dnevnika Tagesspiegela i dodao da je do sada potvrđeno devet žrtava.

Berlinska policija kazala je da istražuje teške tjelesne povrede pošto je 21-godišnja žena podnijela prijavu.

"Savjetujem svima kojih se to tiče da podignu tužbu”, napisala je na Tviteru jedna od čelnica SPD-a Katja Mast.

U mejlu upućenom učesnicima te ljetne proslave održane u srijedu, SPD osuđuje "stravičan čin koji je odmah bio prijavljen policiji".

Oko hiljadu ljudi bilo je na tradicionalnoj proslavi koju SPD priređuje prije ljetnjeg odmora, a među njima bili su i Šolc, te brojni drugi poslanici i saradnici.

Berlinska policija, prenosi agencija Hina, saopštila je da je nakon "proslave koju je priredila politička stranka" 21-godišnja žena prijavila da se sjutradan nije sjećala nijedne pojedinosti sa večernje zabave.

Prijavila se u bolnicu na pregled i podnijela tužbu. Ta mlada žena konzumirala je hranu na proslavi i pila bezalkoholno piće kada je iznenada osjetila slabost i vrtoglavice.

Policija je do sada obaviještena o još četiri takva slučaja.

"Droga za silovanje" izaziva mučninu i vrtoglavice i uglavnom se stavlja u piće i izaziva smirivanje uz hipnotički učinak (pospanost) kako osoba ne bi mogla da pruža otpor i može biti silovano, ili se može primijeniti neki drugi čin agresije.

U 2021. godini u Berlinu, su bila prijavljena 22 slučaja agresije "drogom za silovanje", piše dnevnik Berliner Zeitung.

Stvarna brojka žrtava je međutim daleko veća, jer mnoge se ne mogu sjetiti događaja i stide se da podnesu tužbu, prenosi Hina pisanje AFP-a.

Bonus video: