Njemački sindikat poziva radnike Amazona na štrajk

“Naše kolege koje se godinama bore za kolektivni ugovor sa Amazonom zaslužuju naše poštovanje za hrabrost koju neprestano iskazuju u sporu sa poslodavcem”

2928 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački sindikat Verdi pozvao je osoblje iz sedam distributivnih centara američke kompanije Amazon da počnu štrajk zbog rada vikendom, u nastojanju da primoraju poslodavca da prihvati kolektivni ugovor o radu.

Sindikat je saopštio da je, iako je Amazon u proteklih nekoliko godina u više navrata povećavao plate, to umjereno uticalo na osoblje zbog povećanja radnih sati i veoma male ili nikakve nadoknade za smjene tokom državnih praznika.

“Naše kolege koje se godinama bore za kolektivni ugovor sa Amazonom zaslužuju naše poštovanje za hrabrost koju neprestano iskazuju u sporu sa poslodavcem”, rekla je predstavnica Verdija, Stefani Nucenberger.

Očekuje se da će štrajk krenuti u isto vrijeme kada su i popusti u Amazonu, kada bi trebao da bude visok stepen prodaje.

Verdi je tražio obustavu rada u distributivnim centrima u Augzburgu, Lajpcigu, Koblencu, Rajnbergu, Vernu i dva centra u Bad Herzfeldu. Radnici tih centara štrajkovali su više puta zbog plata i uslova rada.