Putin potpisao uredbu da se Ukrajincima omogući dobijanje ruskog državljanstva, Kijev osuđuje

Uredba potpisana 11. jula kaže da svi ukrajinski državljani i osobe bez državljanstva sa prebivalištem u Ukrajini mogu dobiti ruske pasoše

18837 pregleda 9 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ukrajina je osudila novu uredbu koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, a kojom se Ukrajincima u svim djelovima zemlje omogućava dobijanje ruskog državljanstva, piše Radio Slobodna Evropa.

"Spomenuta uredba je još jedno zadiranje u suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, nespojivo s normama i načelima međunarodnog prava", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova 11. jula.

Uredba potpisana 11. jula kaže da svi ukrajinski državljani i osobe bez državljanstva sa prebivalištem u Ukrajini mogu dobiti ruske pasoše. Ovu istu pojednostavljenu proceduru Moskva je uvela 2019. za stanovnike regija Donjecka i Luganska, čije dijelove od 2014. godine kontrolišu separatisti koje podržava Kremlj.

Od 25. maja primjenjuje se i na stanovnike dviju ukrajinskih regija, Hersona i Zaporožja, čiji su dijelovi bili okupirani tokom ruske invazije. Odredba se sada primjenjuje na cijelu Ukrajinu.

Širenje "znači (da ruski) planovi za okupaciju nemaju geografska ograničenja", napisala je na Tviteru Marija Zolkina, voditeljka studija regionalne bezbjednosti i sukoba pri Fondaciji demokratskih inicijativa u Kijevu.

Putin i drugi ruski zvaničnici insistiraju na tome da cilj invazije nije bio okupacija Ukrajine. Međutim, Moskva i ruske nametnute vlasti na okupiranim ukrajinskim teritorijima sada kažu da bi te regije mogle postati dijelom Rusije.

Vlasti koje je postavila Rusija na okupiranim teritorijima ukrajinskih regija Herson i Zaporožje ranije su rekle da su uspostavile centre za izdavanje pasoša za ukrajinske građane koji su odlučili dobiti ruske pasoše.

U regijama Luhansk i Donjeck poznatim pod zajedničkim nazivom Donbas, separatistički lideri ranije su rekli da je stotine hiljada lokalnih stanovnika dobilo rusko državljanstvo od 2019. godine.

Bonus video: