Toplotni talas u Evropi: Hiljade bježe od požara u Francuskoj, u Portugalu i Španiji umrlo 280 ljudi

Temperature su danas dostigle 40 stepeni i u velikim područjima zapadne Španije, kao i u Portugalu. U Pinhaou na sjeveru je zabilježeno 47 stepeni Celzijusa, što je rekordno visoko za jul u kontinentalnom dijelu Portugala

37123 pregleda 12 komentar(a)
Danas u centru Madrida, Foto: Reuters
Danas u centru Madrida, Foto: Reuters

Jaki vjetrovi i suše u nekoliko država u Evropi rasplamsali su požare koji su natjerali stanovnike i turiste iz raznih gradova i sela da bježe pred stihijom, javio je BBC.

U Portugalu i Španiji, gdje su temperature porasle iznad 40 stepeni, u desetinama požara i od toplotnog udara poginuo je najmanje 281 čovjek.

Više od 10.000 ljudi bilo je prinuđeno da napusti jugozapadni region Žironde u Francuskoj u proteklih nekoliko dana. Nekoliko gradova na zapadu Španije je evakuisano.

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promjena, navodi BBC.

vrućine španija
foto: Reuters

Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom svijeta ne naprave značajno smanjenje emisije štetnih gasova.

Vatrogasci u Španiji bore se da zaštite grad Monsagro, ali su požari izbili i južnije u nacionalnom parku Monfrage, koji je dom rijetkih vrsta ptica. Glavni auto-put N-5 u Kaseresu, istočno od parka, u zastoju je od kada je šumski požar stigao do njega.

požar Španija
foto: Reuters

Temperature su danas dostigle 40 stepeni i u velikim područjima zapadne Španije, kao i u Portugalu. U Pinhaou na sjeveru je zabilježeno 47 stepeni Celzijusa, što je rekordno visoko za jul u kontinentalnom dijelu Portugala.

Zdravstveni institut Karlos Treći saopštio je juče da su najmanje 43 osobe umrle od vrućine tokom prva dva dana najnovijeg toplotnog talasa, u nedjelju i ponedjeljak.

Gašenje šumskog požarau portugalskoj Leiriji
Gašenje šumskog požarau portugalskoj Leirijifoto: Reuters

Zdravstveni zvaničnici u Portugalu su od 7. jula zabilježili 238 smrtnih slučajeva više nego što je normalno, što su pripisali veoma toplim i veoma suvim uslovima. Najgore su pogođeni stari, djeca i osobe sa hroničnim bolestima.

Italija i Hrvatska su takođe prijavile šumske požare ove nedjelje, a jaki vjetrovi su u velikoj mjeri povećali rizik od požara u pet regiona u Grčkoj, upozorili su zvaničnici civilne zaštite.

Centralna Grčka, Atika i Krit su među oblastima koje su najugroženije i zvaničnici su apelovali na Grke da ne rade ništa što bi moglo da izazove požar.

Danas je prijavljen požar i na Kritu i na kopnu u Atici. Službe hitne pomoći uputile su hitan apel stanovnicima jugoistočno od Atine da se evakuišu iz sela Feriza.

Bonus video: