Ostavka Dragija bi bila katastrofa za EU, euro i Ukrajinu

Odlazak Marija Dragija sa funkcije premijera Italije ne bi samo destabilizovao tu zemlju, već bi ugrozio EU, euro, zajedničku politiku prema Ukrajini - i time bio poklon Putinu, smatra Barbara Vezel.

22418 pregleda 16 komentar(a)
Dragi, Foto: Reuters
Dragi, Foto: Reuters

Italija je sebi ponovno priuštila krizu vlade. To bi se moglo klasifikovati kao ljetnje pozorište, samo što je ovaj put veći ulog na kocki. Kada šef stranke Pet zvjezdica, koja je izgubila uticaj, zaista natjera premijera Marija Dragija da podnese ostavku, onda se tu ne radi samo o stabilnosti Italije.

Ozbiljna kriza u ovoj zemlji predstavlja prijetnju za EU, koja je trenutno pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, nestašice energenata i inflacije. Posljednje, što je sada potrebno, je nestabilnost u Rimu, s dobro poznatim posljedicama po euro i zajedničku politiku po pitanju Ukrajine kojoj bi time došao kraj.

U principu premijer želi da nastavi da vodi svoju vladu nacionalnog jedinstva - ako u koaliciji ostanu svi partneri. I to predstavlja opasnost za sve nas.

Čovjek za finansije - Italije i EU

Bivši šef Evropske centralne banke (ECB) koji je na toj funkciji bio od 2011. do 2019. a prije toga, od 2005. do 2011. bio Guverner narodne banke Italije - u EU se smatra spasiteljem italijanske stabilnosti.

On je izveo zemlju iz korona krize i predstavio plan reformi za spasavanje privrede - kojim će se iz fonda EU za oporavak - u državni budžet Italije prebaciti više od 100 milijardi. Brisel je igrao na kartu da će Dragi ostati na premijer do izbora sledećeg proljeća, kada EU prebrodi najgore.

Ali, EU je napravila račun bez (krčmara) Đuzepea Kontea. Ovaj bivši premijer i šef stranke Pet zvjezdica, čija je podrška sada spala na trećinu od nekadašnjih 11 posto - izazvao je krizu. Zahtjevima Dragiju - da napravi sveobuhvatniji antiinflacioni program - odnosno donese olakšice stanovništvu - Konte će vjerovatno pridobiti još birača.

Populizam ustvari više nije popularan u Italiji?

Pritom je većina Italijana sada okrenula leđa populizmu koji njeguje ova stranka. Čak je i dio poslanika parlamenta nedavno je istupio iz stranke Pet zvjezdica - ali ostalo ih je dovoljno da ugroze vladu jedinstva.

Pad Marija Dragija bio bi poklon Vladimiru Putinu. Stranka „Pet zvjezdica" od početka je smatrana prijateljem Rusije, kao i desno-populistička Liga sjever. Već sedmicama oni traže prekid isporuka oružja Ukrajini, neku vrstu prisilnog mira na uštrb Kijeva i „normalizacije odnosa" s Moskvom.

A za to vrijeme je premijer Dragi u Briselu bio taj koji se zauzimao za zajednički kurs na strani SAD, podršku Ukrajini i sankcije Rusiji.

Sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, ako se raspišu novi izbori, Italiji prijeti koalicija desnih populista. Takav savez vjerovatno bi značio kraj dosadašnje EU-politike prema Ukrajini.

EU se već jedva nosi sa političkim neistomišljenicima u maloj Mađarskoj. Ali promjena politike u Rimu mogla bi da zapali populističku vatru i u drugim članicama, okonča jedinstvo EU i dovede u pitanje budućnost Ukrajine.

A euro?

Osim toga, postoji rizik od nove krize eura. Nakon Dragijeve prijetnje ostavkom, odmah je porasla cijena italijanskih obveznica. Državni dug sada iznosi 150 posto BDP, a investitori i političari strahuju od povratka u godine permanentne krize, kada je bankrot Italije spriječilo samo konstantno otkupljivanje njenih državnih obveznica od strane ECB.

Na pitanje šta učiniti da se spasi euro, Mario Dragi je kao šef ECB jednom odgovorio: "Sve što je potrebno". Jedino što ovaj put Francuska i Njemačka samo u ograničenoj mjeri mogu da budu faktori stabilnosti - jer su i same u teškoj ekonomskoj situaciji.

Nema više neograničene količine novca za podršku Italiji kao što je to bilo tada. Izborne igre i taktiziranje nekolicine egomanijaka u Rimu ovaj put EU tjeraju još bliže ponoru. Čovjek kojem oni idu na ruku, sjedi u Kremlju. Političari u Italiji trebalo bi da učine sve da spriječe takav scenario.

Bonus video: