Putin: Preliminarni dogovor sa Ukrajinom praktično postignut u martu, Kijev se nije držao uslova

"Konačni rezultat, naravno... zavisi od spremnosti ugovornih strana da sprovedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju", rekao je Putin

25296 pregleda 10 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u danas da Moskva ne vidi nikakvu želju Ukrajine da ispuni uslove, kako je opisao - "preliminarnog mirovnog sporazuma" dogovorenog u martu, prenosi Rojters.

Putin je, govoreći novinarima, nakon posjete Iranu, rekao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nude da posreduju između Rusije i Ukrajine.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Rojters navodi da Vlada Ukrajine nije odmah odgovorila na Putinove primjedbe.

Putin, upitan o mogućem sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da se Kijev nije držao uslova preliminarnog mirovnog sporazuma za koji je rekao da je "praktično postignut" u martu, ali nije dao detaljnije objašnjenje.

"Konačni rezultat, naravno... zavisi od spremnosti ugovornih strana da sprovedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju", rekao je Putin.

Rojters navodi da su pregovori vođeni u martu, te da su obje strane davale predloge, ali bez pomaka.

Zelenski je tada rekao da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Putin se u utorak u Teheranu sastao sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, produbljujući veze između dvije zemlje koje su obje pod zapadnim sankcijama.

Tokom posjete Iranu, Putin se takođe sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o sporazumu kojim bi se obnovio ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, koji je sada blokiran od strane Rusije.

Rusija je bila spremna da olakša ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora, ali je takođe željela da se uklone preostale granice na izvoz ruskog žita, rekao je Putin, koga je državna TV Rusija prikazala odgovarajući na pitanja medija na kraju posjete Iranu.

Ruski lider je u utorak rekao da još uvijek nisu riješena sva pitanja u vezi sa isporukom žitarica, "ali činjenica da ima kretanja je već dobra".

Bonus video: