Dragi podnio ostavku na mjesto premijera Italije

Matarelina kancelarija je u saopštenju saopštila da je šef države "primio k znanju" ostavku i zatražio od Dragija da ostane u svojstvu privremene službe

6255 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski premijer Mario Dragi podnio je ostavku predsjedniku Serđu Matareli nakon što se njegova vlada jedinstva raspala, što je zemlju gurnulo u politička previranja i pogodilo finansijska tržišta.

Matarelina kancelarija je u saopštenju saopštila da je šef države "primio k znanju" ostavku i zatražio od Dragija da ostane u svojstvu privremene službe.

U saopštenju se ne navodi šta će Matarela uraditi sljedeće. Politički izvori rekli su ranije ove nedjelje da će vjerovatno raspustiti parlament i raspisati prevremene izbore u oktobru, piše Rojters.

Matarela planira da se sastane sa predsjednicima oba doma parlamenta u četvrtak popodne.

Italijanska koalicija se raspala u sredu kada su tri Dragijeva glavna partnera odbila glasanje o poverenju koje je pozvao da bi pokušali da okončaju podele i obnove svoj krhki savez.

Politička kriza je popravila višemesečnu stabilnost u Italiji, tokom kojih je ugledni bivši centralni bankar Dragi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju Ukrajine i ojačao položaj zemlje na finansijskim tržištima.

Italijanske obveznice i akcije naglo su rasprodate u četvrtak, baš kada su se tržišta pripremala za prvo povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke od 2011.

Bonus video: