Matarela raspustio italijanski parlament

Italijanski premijer Mario Dragi podnio je ostavku Matareli nakon što se njegova vlada jedinstva raspala, što je zemlju gurnulo u politička previranja i pogodilo finansijska tržišta

13924 pregleda 2 komentar(a)
Serđo Matarela, Foto: Reuters
Serđo Matarela, Foto: Reuters

Predsjednik Italije Serđo Matarela raspustio je italijanski parlament, otvarajući put za vanredne izbore, javila je državna televizija RAI.

Matarela je rekao da izbori moraju biti održani u roku od 70 dana, ostavljajući vladi da odredi tačan datum koji će vjerovatno biti krajem septembra.

RAI je objavio da će izbori biti održani 25. septembra.

"Period kroz koji prolazimo ne dozvoljava bilo kakvu pauzu u (vladinoj) akciji koja je potrebna za suzbijanje ekonomske i socijalne krize i rastuće inflacije", rekao je predsjednik u kratkom obraćanju iz svoje palate u Rimu.

Dragi, koji je predvodio široku koaliciju skoro 18 mjeseci, podnio je ostavku ranije danas i od njega je zatraženo da ostane na dužnosti.

Blok konzervativnih partija, predvođen ekstremno desničarskom partijom Braća Italije, izgleda da će osvojiti jasnu većinu na sledećim izborima, pokazala je studija istraživanja javnog mnjenja ove nedjelje, prenosi agencija Rojters.

Dragijeva koalicija se raspala u srijedu kada su trojica njegovih glavnih partnera odbili glasanje o povjerenju koje je pozvao da bi pokušali da okončaju podjele i obnove svoj krhki savez.

Pokušao je da ponovo potvrdi svoj autoritet dok su stranke počele da se povlače u različitim pravcima prije planiranog završetka zakonodavnog tijela u prvoj polovini sledeće godine.

Politička kriza je popravila višemjesečnu stabilnost u Italiji, tokom kojih je Dragi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu i ojačao položaj zemlje na finansijskim tržištima.

Bonus video: