Požar na slovenačkom Krasu pod kontrolom: Područje neće ostati bez vatrogasaca još nekoliko dana

Sa vatrenom stihijom na Krasu 24. jula se bori 1.631 ljudi, među kojima nešto više od 1.100 vatrogasaca, 140 pripadnika Vojske Slovenije, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga za zaštitu i spasavanje Uprave za zaštitu i spašavanje, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva obrane

4730 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Krasa, Foto: Reuters
Detalj sa Krasa, Foto: Reuters

Požar na slovenačkom Krasu je pod kontrolom i postoji svega nekoliko otvorenih žarišta, uglavnom podzemnih koje locira helikopter termo kamerom, rekao je šef intervencije Simon Vendramin 24. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Otvorena žarišta su uglavnom u sjevernom dijelu požarišta, a uglavnom su to podzemni požari. Tamo su raspoređene i vazdušne snage koje navodnjavaju područje. Teren je vrlo nepristupačan jer nema spojnih protivpožarnih puteva", rekao je Vendramin.

Upozorio je da bi promjene vjetra mogle ponovo da uzrokuju izbijanje požara, te napomenuo da to područje sigurno neće ostati bez vatrogasaca još barem nekoliko dana.

"Veliki požar na Goričkom kršu je pod kontrolom, a najveće probleme stvara vjetar", rekao je Vendramin.

Sa vatrenom stihijom na Krasu 24. jula se bori 1.631 ljudi, među kojima nešto više od 1.100 vatrogasaca, 140 pripadnika Vojske Slovenije, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga za zaštitu i spasavanje Uprave za zaštitu i spašavanje, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva obrane.

U vazduhu je i deset slovenačkih i stranih helikoptera.

Požarište je 24. jula posjetila i ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, sa premijerom Robertom Golobom.

"Nekoliko kapi kiše i izvanredan rad naših vatrogasnih službi, uz dragocjenu pomoć iz vazduha, daju nadu da ćemo uskoro pobijediti požare", napisala je Fajon na Tviteru, zahvalivši timovima na terenu.

Bonus video: