Velike ruske vojne vježbe daleko od Ukrajine

Ministarstvo odbrane saopštilo da “specijalna vojna operacija” neće uticati na kapacitet vojske da izvede manevre

12609 pregleda 16 komentar(a)
Ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, Foto: Rojters
Ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, Foto: Rojters

Rusija planira da sljedećeg mjeseca održi strateške vojne vježbe na istoku zemlje, hiljadama kilometara od rata koji vodi u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će od 30. avgusta do 5. septembra snage Istočnog vojnog okruga pod upravom načelnika Generalštaba izvesti komandno-štabnu vježbu “Vostok-2022”.

Vjeruje se da je namjera da se pošalje poruka da je Rusija, uprkos skupom petomjesečnom ratu u Ukrajini, i dalje usredsređena na odbranu svoje cjelokupne teritorije i da je sposobna da u vojnom smislu održava “uobičajenu situaciju”.

Međutim, to bi mogao biti izazov s obzirom na velike gubitke Moskve u ljudstvu i opremi u Ukrajini, uključujući trupe i vojnu tehniku koji su tamo poslati iz Istočnog vojnog okruga, ocjenjuje Rojters.

Ministarstvo je u saopštenju naglasilo da na kapacitet vojske da izvede takve vježbe ne utiče ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Navedeno je da nijedna od planiranih aktivnosti operativne i borbene pripreme, kao i vojno-tehnička i međunarodna saradnja Ministarstva odbrane Rusije nije otkazana i da će vježba biće obezbijeđena neophodnim ljudstvom, naoružanjem, vojnom tehnikom i materijalnim sredstvima.

Ruski vojnik tokom vježbi u Rostovskoj oblasti
Ruski vojnik tokom vježbi u Rostovskoj oblasti foto: Reuters

”Brojni strani mediji šire nepouzdane informacije o sprovođenju, navodno, nekih mobilizacionih aktivnosti. Skrećemo pažnju da je u specijalnoj vojnoj operaciji angažovan samo dio Oružanih snaga, čija je brojnost potpuno dovoljna za ispunjavanje svih zadataka, koje je odredio vrhovni komandant”, saopštilo je ministarstvo.

Uprkos velikim gubicima i sporom napredovanju u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin nije naredio mobilizaciju rezervnih snaga, koje, prema procjeni, broje oko dva miliona ljudi koji su bili vojno angažovani u posljednjih pet godina.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je prošle nedjelje da SAD procjenjuju da je od februara u Ukrajini ubijeno 15.000 ruskih vojnika - što je jednako broju žrtava koje je pretrpjela sovjetska vojska za deset godina rata u Avganistanu od 1979.

Istočni vojni okrug uključuje djelove Sibira i štab mu je u Habarovsku, blizu kineske granice. Ministarstvo odbrane je saopštilo da će u vježbama učestvovati neke strane snage, ne navodeći koje.

U prethodnim vježbama “Vostok” 2018. navodno je učestovavalo skoro 300.000 vojnika, uključujući pripadnike kineske vojske prvi put. To hoće li ove godine Kina učestvovati, i u kom obimu, pokazaće stanje bilateralnih odnosa dok Putin pokušava da se dodvori Pekingu u vrijeme pojačane konfrontacije između Rusije i Zapada.

Bonus video: