Ruskom vojniku doživotna kazna zbog ubistva ukrajinskog civila smanjena na 15 godina

Ruski narednik priznao je krivicu za smrt 62-godišnjeg ukrajinskog civila Aleksandra Šelipova, koji je upucan 28. februara dok je vozio bicikl u selu Čupahivka u sjeveroistočnom regionu Sumi

7356 pregleda 6 komentar(a)
Šišimarin, Foto: Reuters
Šišimarin, Foto: Reuters

Apelacioni sud u Kijevu smanjio je doživotnu kaznu zatvora izrečenu ruskom vojniku za ubistvo nenaoružanog civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu na 15 godina.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Vadim Šišimarin (21), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u maju na prvom suđenju za ratne zločine koje je nastalo usljed ruske invazije.

Smanjenje kazne donijelo je sudsko vijeće Kijevskog apelacionog suda, prenio je novinski sajt Grati na Telegramu.

Ruski narednik priznao je krivicu za smrt 62-godišnjeg ukrajinskog civila Aleksandra Šelipova, koji je upucan 28. februara dok je vozio bicikl u selu Čupahivka u sjeveroistočnom regionu Sumi.

Šišimarinov advokat je tokom žalbenog pretresa 13. jula zatražio od suda da poništi presudu i oslobodi njegovog klijenta, rekavši da se njome krše pravila i običaji ratovanja i da Šišimarin nije imao nameru da ubije Šelipova.

Advokat Viktor Ovsjanikov je takođe istakao da sud nije uzeo u obzir da je Šišimarin nekoliko puta odbio naređenje da puca, koje su dali njegov neposredni komandant i još jedan oficir.

Bonus video: