Vatikan u deficitu tri miliona eura: Manje od predviđenog, neizvjesna finansijska budućnost

Godišnji izvještaj napisan je prema drugačijim parametrima od prethodnih godina koji su se uglavnom fokusirali na finansije kurije, odnosno vatikanske birokratije

5552 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Vatikan je prošle godine zabilježio deficit od tri miliona eura, što je daleko manje od predviđenih 33 miliona eura, ali se suočava s neizvjesnom finansijskom budućnošću zbog strukturnih problema, nedovoljno finansiranog penzijskog sistema i drugih dugova, saopštila je Sveta Stolica u petak, 5 avgusta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vatikan je objavio svoj konsolidovani finansijski izvještaj za 2021., dio nastojanja pape Franja da poboljša transparentnost i uvede red u finansije Svete Stolice prema međunarodnim budžetskim i računovodstvenim standardima, piše novinska agencija Asošiejted pres.

Godišnji izvještaj napisan je prema drugačijim parametrima od prethodnih godina koji su se uglavnom fokusirali na finansije kurije, odnosno vatikanske birokratije.

''Novi parametri povećavaju broj obuhvaćenih subjekata sa 60 na 92, uključujući fondacije, bolnice i druge posjede Svete Stolice, kako bi bolje odražavali ekonomsku stvarnost Svete Stolice'', rekao je velečasni Huan Antonio Gerero Alves, vatikanski ministar ekonomije. "Ne tražimo da imamo viškove, nego održivost službe Svete Stolice. Manjak od tri miliona eura u proračunu od 1,1 milijarde eura nije puno. Praktički je uravnotežen i ne čini se kao brojka koja izaziva zabrinutost", rekao je za vatikanske medije.

Alves je kazao kako postoje područja za poboljšanje, ističući da je penzijski sistem za vatikanske umirovljenike nedovoljno finansiran i da je dugovima opterećena katolička bolnica u Rimu koja je po prvi put stavljena u bilans Svete Stolice.

On je dodao i da, samo da pokrije troškove, Sveta Stolica svake godine mora prodati 20-25 miliona eura aktive.

Bonus video: