Formirana nova centristička grupa u Italiji

Nude alternativu populizmu ljevice i desnice

Ankete pokazuju da je konzervativna koalicija predvođena strankom Braća Italije na putu da osvoji ubjedljivu većinu

10284 pregleda 1 komentar(a)
Karlo Kalenda, Foto: Rojters
Karlo Kalenda, Foto: Rojters

Lideri novoformirane italijanske centrističke grupe saopštili su juče da će ponuditi alternativu “populističkim” strankama desnice i ljevice na parlamentarnim izborima zakazanim za sljedeći mjesec.

Izbori 25. septembra su raspisani nakon pada široke vlade jedinstva Marija Dragija u julu kada su neki ključni partneri bojkotovali glasanje o povjerenju. Bivši šef Evropske centralne banke je dao ostavku, ali je pristao da ostane kao vršilac dužnosti premijera.

Centristički pakt je sklopljen pošto je stranka Acione (Azione) na čelu sa Karlom Kalendom iznenada odlučila da napusti koaliciju lijevog centra, navodeći kao jedan od razloga prisustvo stranaka koje nisu podržale Dragija.

”Danas je rođena ozbiljna i pragmatična alternativa desničarskom i ljevičarskom populizmu koji je uništio ovu zemlju,” napisao je Kalenda na Tviteru nakon potpisivanja sporazuma sa strankom Italija Viva bivšeg premijera Matea Rencija.

Rojters piše da Acione i Italija Viva zajedno imaju oko četiri odsto podrške i prenosi rezultate studije koja je objavljena u utorak, prema kojima bi dobili samo oko 23 mjesta u dva doma parlamenta.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: Reuters

Ankete pokazuju da je konzervativna koalicija predvođena strankom Braća Italije Đorđe Meloni - koja uključuje Ligu Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija, na putu da osvoji ubjedljivu većinu.

Italijanski izborni zakon ide naruku strankama koje formiraju široke koalicije.

Demokratska partija lijevog centra (PD) takođe je formirala koaliciju sa nekoliko malih stranaka centra i ljevice, dok se očekuje sa Pokret 5 zvjezdica sam izađe na izbore.

”Potrebni smo Italiji kako bi izbjegla populistički košmar i ponovo počela da sanja o dobroj politici”, napisao je Renci na Fejsbuku. On je rekao da će Kalenda predvoditi kampanju centrističke grupe.