nije saglasan sa kolegama

Šolc protiv sankcija turistima: Rat je Putinov, a ne ruskog naroda

"Naše odluke ne treba da im otežaju put u slobodu, da napuste zemlju i sklone se od diktatora," rekao je njemački kancelar

5188 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Treba li Evropska unija da zabrani ulaz i turistima iz Rusije? "Građani Rusije nisu počeli rat, ali moramo jasno da kažemo da ga podržavaju," rekla je u ponedeljak uveče premijerka Finske Sana Marin. Sankcije ruskim državljanima, a ne samo pojedincima iz rukovodstva u Moskvi, podržala je danska premijerka Mete Frederiksen, ali ne i njemački kancelar Olaf Šolc.

"Nije u redu da građani Rusije kao turisti idu u EU, u šengenski prostor i tamo se šetaju, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini," rekla je Sana Marin u Oslu na samitu skandinavskih zemalja i Njemačke.

Šolc je ostao pri svom protivljenju opštoj zabrani putovanja navodeći da to može da pogodi i ruske državljane koji bježe od Putinovog režima.

"Naše odluke ne treba da im otežaju put u slobodu, da napuste zemlju i sklone se od diktatora," rekao je njemački kancelar.

"Ovo je Putinov rat, a ne rat ruskog naroda," istakao je Šolc.

EU je već uvela embargo pojedincima iz ruskog političkog i privrednog rukovodstva. Za proširenje zabrane putovanja na ostale građane prošle nedjelje se izjasnila i premijerka Estonije Kaja Kalas.

Premijerke Norveške i Danske traže da o sankcijama raspravlja samit EU. "Neki Evropljani, a možda posebno Ukrajinci" misle da je čudno što ruski turisti uprkos ratu mogu u EU, rekla je Mate Frederiksen.

Švedska premijerka Magdalena Anderson jasno je podržala predlog da se razgovara, ali je veoma malo rekla o svom stavu, isto kao i norveški premijer Jonas Gar Stjore.

Šolc je posle razgovora u Oslu zajedno sa norveškim kolegom pogledao čuvene slike Edvarda Munka - "Vrisak" i "Madonu" - a potom su se brodom na električni pogon provozali fjordom. Za njemačkog kancelara je ovo bila prva zvanična posjeta Norveškoj.

Norveška je od sredine juna, kada je Rusija drastično smanjila izvoz, najvažniji isporučilac gasa u Njemačku.

"Veoma se radujem što Njemačka i Evropa u Norveškoj imaju sigurnog, demokratskog i pouzdanog partnera za snabdijevanje," rekao je Šolc.