Jedna osoba stradala u granatiranju nuklearke Zaporožje, Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu

Rat u Ukrajini - 180. dan

27939 pregleda 10 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2022. 21:51h
Završeno
20:46h

Od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo je oko 9.000 ukrajinskih vojnika, saopštio je general Valerij Zalužnji, uoči navršene pola godine od početka invazije.

19:07h

Gradonačelnik Energodara Dmitrij Orlov rekao je da je jedna osoba stradala tokom minobacačkog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje od strane ruskih trupa.

Kako piše ruska Novaja gazeta Evropa nekoliko osoba je povrijeđeno i dodaje da je ova vijest objavljena na Telegram kanalu gradonačelnika.

S druge strane, Vladimir Rogov - član proruske administracije Zaporoške oblasti - rekao je da su ukrajinske trupe otvorile vatru na nuklearnu elektranu. Postavio je i video snimak posljedica i fotografiju oštećenog automobila, u kojoj se vjerovatno nalazi stradali, dodaje Novaja gazeta Evropa.

18:45h

Visoki zvaničnik grada Sevastopolja na Krimu koji kontroliše Rusija Mihail Razvožajev rekao je da su protivvazdušni odbrambeni sistem aktiviran nakon što ruski mediji javili da su se u gradu čule eksplozije, prenosi Rojters.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, guverner Sevastopolja kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je protivvazdušni odbrambeni sistem oborio jedan objekat.

Poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, potresla je serija eksplozija u protekle dvije nedjelje. Moskva je prošle nedjelje okrivila sabotere za eksploziju u skladištu municije na sjeveru regiona.

Ukrajina je nagovijestila umiješanost u incidente, ali nije direktno preuzela odgovornost.

Izmjena: 20:00h
18:24h

Sjedinjene Američke Države tokom sastanka prošle nedjelje pozvale su ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova i poručile mu da Moskva prekine vojne operacije u blizini ili u samoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, rekao je portparol Stejt departmenta, a prenosi Rojters.

16:43h

Ruski parlament saopštio je da će u četvrtak održati poseban sastanak na kojem će se razgovarati o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju na istoku Ukrajine.

Kako prenosi Rojters u zvaničnom saopštenju objavljenom danas, parlament je rekao da će sjednica Savjeta Dume biti održana 25. avgusta na kojoj će se raspravljati o "prijetnji po bezbjednost nuklearne elektrane Zaporožje".

Ova nuklearna elektrana najveća je u Evropi.

12:13h

Guverner ukrajinske oblasti Dnjipropetrovsk Valentin Rezničenko saopštio je danas da su tokom noći izvršena tri raketna napada na grad Nikopolj.

On je rekao da je pogođeno više kuća, kao i obdanište, autobuska stanica i više prodavnica. Rezničenko nije rekao da li je u napadima bilo poginulih ili ranjenih.

Nikopolj se nalazi na obali rijeke Dnjepar, oko 10 kilometara nizvodno od ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, koju su početkom marta zauzele ruske trupe.

Američki i francuski predsjednici, Džozef Bajden i Emanuel Makron , kao i njemački kancelar Olaf Šolc, i britanski premijer Boris Džonson juče su u telefonskom razgovoru pozvali na "uzdržanost" u vezi sa vojnim dejstvima u blizini elektrane.

Oni su takođe zatražili "brz" dolazak misije inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektranu.

Moskva i Kijev ranije su razmjenjivale optužbe za napade na nju.

Bonus video: