Više od 700 hiljada tona hrane izvezeno iz Ukrajine

Pored plovila koja su već napustila Ukrajinu, Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine je saopštilo da se još 18 sada sprema ili čekaju dozvolu da napusti luke

2257 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od brodova koji je napustio Ukrajinu početkom avgusta, Foto: Reuters
Jedan od brodova koji je napustio Ukrajinu početkom avgusta, Foto: Reuters

Ukupno 33 teretna broda sa oko 719.549 tona prehrambenih proizvoda napustili su Ukrajinu u skladu sa sporazumom o deblokadi ukrajinskih luka, saopštilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje.

Posrednici u postizanju sporazuma bile su Ujedinjene nacije i Turska.

Zajednički koordinacioni centar u Turskoj, koji prati implementaciju sporazuma, navodi da je 721.449 tona žitarica i prehrambenih proizvoda izvezeno iz tri ukrajinske crnomorske luke od postizanja dogovora.

Izvoz žitarica iz Ukrajine je pao nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na tu zemlju i blokirala njene crnomorske luke, što je dovelo do rasta cijena hrane u svijetu i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke su deblokirane prema sporazumu koji su 22. jula potpisali Moskva i Kijev.

Pored plovila koja su već napustila Ukrajinu, Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine je saopštilo da se još 18 sada sprema ili čekaju dozvolu da napusti luke.

Iz Ministarstva dodaju da bi izvoz žitarica mogao dostići 4 miliona tona u augustu, u poređenju sa 3 miliona tona u julu.

U odvojenom saopćenju, Ministarstvo je navelo da je izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda pao za skoro polovinu od početka ruske invazije u odnosu na isti period 2021.

Bonus video: