Džonson u Kijevu: Ukrajina će pobijediti u ovom ratu

Invazija Rusije na Ukrajinu - 182. dan

38143 pregleda 47 komentar(a)
Džonson i Zelenski, Foto: Reuters
Džonson i Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2022. 21:37h
Završeno
21:35h

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Džon Kirbi izjavio je danas da bi Rusija već ove nedjelje mogla da objavi referendum u okupiranom dijelu Ukrajine, kako bi opravdala pripajanje ukrajinskih teritorija.

"Imamo informacije da Rusija nastavlja da priprema lažne referendume o pridruživanju separatističkim regionima Donjecka i Luganska u Hersonu, kao i u Harkovu", rekao je Kirbi.

On je dodao da će SAD smatrati nelegitimnim "svaki pokušaj kontrole nad nekim dijelom suverene teritorije Ukrajine".

20:10h

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson sastao se u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, šest mjeseci nakon što je Rusija započela napad na zemlju koja danas slavi Dan nezavisnosti.

"Ukrajina može i pobijediće u ovom ratu", rekao je Džonson u Kijevu i obećao dodatni paket vojne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Kako je navedeno u saopštenju Džonsonovog kabineta, paket od 63,5 miliona dolara uključivaće 2.000 dronova kako bi se ukrajinskoj vojsci omogućilo da bolje prati i cilja ruske snage.

Ovo je treća Džonsonova posjeta ukrajinskoj prestonici od početka rata krajem februara.

„Nemaju sve zemlje sreću da imaju takvog prijatelja“, rekao je Zelenski.

On je uručio Džonsonu Red slobode, najviše ukrajinsko odličje koje može dobiti strani državljanin, prenosi Hina.

„Ukrajinci imaju snažnu želju da se odbrane. I to je ono što Vladimir Putin ne shvata“, rekao je Džonson pred novinarima.

„Ono što se događa u Ukrajini tiče se svih nas. Zato sam danas u Kijevu. Zato će Velika Britanija i ubuduće biti uz naše ukrajinske prijatelje“, objavio je na Tviteru Džonson koji će otići s dužnosti za nepune dvije nedjelje.

18:05h

Rusija je raketirala željezničku stanicu u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski, tokom video-obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Ukrajini.

"Tako izgleda naš svakodnevni život, a ovako se Rusija pripremala za ovu sjednicu", rekao je Zelenski putem video-linka, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, u raketnim udarima je bilo i poginulih i povrijeđenih i ne zna se konačan broj žrtava ruskih dejstava u Dnjepropetrovskom regionu.

Zelenski je rekao da je Rusija dovela čovječanstvo "na ivicu radijacijske katastrofe", jer je ruska vojska kompleks najveće nuklearne elektrane u Evropi - Zaporožje, pretvorila u ratnu zonu.

Tokom današnjeg obraćanja, Zelenski je pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da preuzme "stalnu kontrolu" nad elektranom.

16:39h

Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena su zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima, saopštila je ruska Nacionalna garda.

Kako je navedeno, Garda je uhapsila dva radnika nuklearne elektrane, zajedno sa trećom osobom za koju kažu da je prekršila procedure pristupa elektrani i sarađivala sa ukrajinskim oružanim snagama, prenosi Rojters.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

I dalje je blizu linije fronta, a posljednjih nedjelja bila je pod stalnim granatiranjem, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

16:38h

Sjedinjene Američke Države su obezbijedile Kijevu skoro tri milijarde dolara za oružje i opremu u "najvećoj tranši bezbjednosne pomoći do sada", rekao predsjednik SAD Džo Bajden, prenosi Rojters.

"Oko 2,98 milijardi dolara vojne pomoći će dozvoliti Ukrajina će nabaviti sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, dronove i radare kako bi mogla da nastavi da se brani dugoročno", istakao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

15:31h

Rat u Ukrajini najvjerovatnije će se završiti za pregovaračkim stolom, ocijenio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izmjena: 16:38h
13:13h

Ruski raketni udar na Poltavsku oblast pogodio je vojnu infrastrukturu, objavio je Kijev Independent.

Ukrajinska 831. brigada taktičke avijacije saopštila je da su raketni udari pogodili vojnu infrastrukturu u gradu Mirgorod.

Brigada je saopštila da se još utvrđuje broj žrtava i ukupna razaranja. Nije precizirano šta je tačno pogođeno.

10:49h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na "konkretne korake" kako bi se okončao rat u Ukrajini i spriječio rizik od "nuklearne katastrofe" u fabrici u Zaporožju, navodi Rojters.

10:29h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da je usporavanje ruske vojne kampanje u Ukrajini bilo namjerno i vođeno potrebom da se smanje civilne žrtve.

09:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u emotivnom govoru povodom Dana nezavisnosti rekao je da je Ukrajina ponovo rođena onog dana kada je Rusija izvršila invaziju, a dodao je i da će ta zemlja ponovo zauzeti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

08:31h

Eksplozije su jutros odjeknule u Harkovu na sjeveroistoku zemlje i centralnim gradovima Zaporožju i Dnjepru, saopštile su lokalne vlasti, javio je ukrajinski Korespondent.

U Zaporožju je odjeknulo nekoliko eksplozija, a sekretar gradskog vijeća Anatolij Kurtev pozvao je stanovnike da odmah odu u skloništa.

Šef Zaporoške vojne uprave Oleksandr Staruh potvrdio je eksplozije, rekavši da su ruske rakete pogodile infrastrukturni objekat.

"Neprijatelj je ponovo pogodio regionalni centar. Rakete osvajača pogodile su infrastrukturne objekte u okrugu Ševčenkovski i Komunarski", napisao je Staruk.

07:25h

Na tačno šest mjeseci od kada je počeo rat Ukrajina obilježava Dan nezavisnosti.

Ukrajina je 24. avgusta 1991. donijela Deklaraciju o nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, a Dan nezavisnosti je najveći državni praznik u ovoj zemlji.

Kako navodi Rojters javna okupljanja su zabranjena u Kijevu, a policijski čas je na snazi u Harkovu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je kasno u utorak na mogućnost "brutalnih ruskih provokacija" tokom Dana nezavisnosti.

Vlada Ukrajine postavila je uništene ruske tenkove i oklopna vozila kao ratne trofeje u centru Kijeva povodom obilježevanja Dana nezavisnosti.

07:24h

Tačno je pola godine od početka ruske invazije na Ukrajinu - šta se dešavalo juče, 181. dana rata, pogledajte OVDJE.

Bonus video: