Bijela kuća: Rusija treba da demilitarizuje oblast oko Zaporožja

Invazija Rusije na Ukrajinu - 183. dan

45018 pregleda 31 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2022. 21:21h
Završeno
21:20h

Nuklearna elektrana u Zaprožju ponovo ima struju nakon što je bila isključina sa mreže dva puta radnije tokom dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), citirajući zvaničan Kijev.

Elektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga ostala je povezana na vod manje voltaže iz obližnjeg termoenergetskog objekta koji može da obezbijedi rezervnu električnu energiju ako je potrebno.

Ukrajina je takodje obavijestila IAEA da su se kao rezultat nestanka struje aktivirali sistemi zaštite u vanrednim situacijama dvaju operativnih reaktora, dok su svi bezbjednosni sistemi ostali u funkciji.

Današnji nestanak struje dolazi nakon niza granatiranja ovog mjeseca u oblasti elektrane koji su prouzrokovali izvjesnu štetu u elektrani i izazvali sve veću zabrinutost za nuklearnu bezbjednost.

20:59h

Rusija bi trebalo da pristane da se demilitarizuje zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je u ruskim rukama još od marta, kazala je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je rekla novinarima da je danas tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim američki predsjednik Džozef Bajden ponovio da pruža podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

17:47h

Visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija u Ukrajini Deniz Braun izjavila je da je šokirana vojnim udarima u kojima su, kako kaže, ubijena djeca i drugi civili u ukrajinskom gradu Čaplinu i pozvala sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava.

"Zaista sam šokirana napadima u kojima su juče ubijeni i ranjeni civili u blizini željezničke stanice u Čaplinu, u centralnoj Ukrajini. Djeca su ubijena u ovom napadu i umrla su na mjestima gdje su očekivala da budu bezbjedna, u svojim domovima ili putujući sa svojim porodicama", navela je u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Pozvala je sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava.

"Svi akteri, bez izuzetka, moraju poštovati svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i voditi stalnu brigu da poštede civile i civilnu infrastrukturu kako bi bili zaštićeni, njihove kuće očuvane", poručila je Braun.

15:33h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju broja pripadnika ruskih oružanih snaga sa oko 1.900.000 na 2.040.000, javila je agencija RIA Novosti.

Brojka, koja uključuje povećanje broja vojnog osoblja za 137.000 na 1,15 miliona, stupa na snagu 1. januara, prenosi Rojters.

Prema godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije, Rusija je početkom ove godine imala 900.000 aktivnih pripadnika i dva milona ljudi u rezervi sa službom u posljednjih pet godina.

15:32h

Bezbjednosni sistemi u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine aktivirani su u četvrtak, javila je novinska agencija RIA Novosti, nakon izvještaja o prekidima struje u djelovima teritorije pod kontrolom Rusije.

Prekidi su prijavljeni u djelovima regiona Zaporožja i Hersona, dok je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajina granatirala elektranu, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, piše Rojters.

12:55h

Rusija koncentriše više od 400 aviona i 360 borbenih helikoptera na granici sa Ukrajinom, rekao je Jurij Ihnat, portparol komande vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, prenosi "Ukraine World".

12:42h

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdio je da su snage te zemlje pogodile željezničku stanicu Čapline u ukrajinskoj Dnjeptropetrovskoj oblasti.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao kako su u tom jučerašnjem napadu stradale 22 osobe, a Rojters sada navodi da ih je bilo 25.   

Izmjena: 15:32h
11:06h

Operativna komanda "Jug" ukrajinske vojske saopštila je da je u tom regionu ubijeno 12 ruskih vojnika, kao i da su uništili tri oklopna vozila i skladište municije.

Ukrajinske snage su navodno pogodile i jedno rusko komandno mjesto, navodi Kijev Independent.

09:19h

Članovi rok benda Antila pridružili su se ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske invazije - postali su vojni medicinari u Harkovu, pa dok rat bjesni pomažu u liječenju ranjenih vojnika.

07:27h

U ruskom granatarinju željezničke stanice Čapline (oko 145 km od Donjecka) na Dan nezavisnosti Ukrajine poginule su 22 osobe, dok ih je 50 povrijeđeno, saopštio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi Gardija.

Izmjena: 07:37h
07:23h

Oružane snage Ukrajine saopštile su da se tokom noći čulo nekoliko eksplozija u Višgorodu, gradu koji je od Kijeva udaljen otprilike 18 kilometara sjeverno, objavio je Gardijan.

Načelnik Kijevske oblasne vojne administracije Oleksij Kuleba objavio je da vojska istražuje eksplozije, kao i da su hitne službe već izašle na teren.

Kuleba je sugrađanima sa tog područja putem Telegrama rekao da se idu u skloništa.

07:22h

Počeo je 183. dana od početka ruske invazije na Ukrajinu - šta se dešavalo juče na ovom evropskom ratištu pogledajte OVDJE.

Bonus video: