Hapšenje pop zvijezde izazvalo buru kritika

Kritičari tvrde da Erdoganova vlada koristi pravosuđe za obračun sa neistomišljenicima

24869 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Hapšenje turske pop zvijezde zbog šale na račun vjerskih škola izazvalo je žestoke reakcije kritičara vlasti, koji to smatraju još jednim potezom u cilju kažnjavanja svih koji se ne slažu sa konzervativnim stavovima.

Pop pjevačica Gulsen završila je u zatvoru u četvrtak i čeka suđenje pod optužbom za podsticanje mržnje nakon što je jedan provladin medij objavio snimak na kojem se čuje njena opaska na bini u aprilu.

”On je ranije pohađao školu Imam Hatip. Otuda potiče njegova perverzija”, kazala je Gulsen opušteno na snimku, govoreći o jednom od muzičara iz benda.

Predsjednik Tajip Erdogan, čiji je AK partija došla na vlast prije 20 godina, i sam je pohađao jednu od prvih Imam Hatip škola u zemlji, koje je osnovala država kako bi obrazovala mlade muškarce za imame i propovjednike.

”Sabah”, provladin list, objavio je snimak u srijedu navodeći da se Gulsen i ranije našla na meti kritika zbog “postupaka na sceni, izuzetno kratkih haljina i isticanja LGBT zastave”.

”Mislim da je uhapšena jer predstavlja sekularnu Tursku i pruža podršku LGBT pokretu”, kazao je Vejsel Ok, advokat i koordinator Udruženja za medijske i pravne studije

Nekoliko ministara je reagovalo na snimak Gulsen, a ministar pravde Bekir Bozdag je kazao da je to “primitivna opaska”.

”Huškanje jedne strane društva protiv druge koristeći podrugljivi, diskriminatorni jezik pod izgovorom umjetnosti jeste najveće nepoštovanje umjetnosti”, napisao je on.

U četvrtak, Gulsen se izvinila svima koje je uvrijedila njena opaska, ističući da je zloupotrebljava neko ko želi da polarizuje društvo.

Hiljade ljudi na društvenim mrežama podržale su pjevačicu, rekavši da je postala meta zbog liberalnih stavova i podrške LGBT pravima.

”Mislim da je uhapšena jer predstavlja sekularnu Tursku i pruža podršku LGBT pokretu”, kazao je Vejsel Ok, advokat i koordinator Udruženja za medijske i pravne studije.

”Mislim da su tražili izgovor da je uhapse i onda su pronašli šalu od prije četiri mjeseca”, kazao je on za agenciju Rojters.

U rijetkom potezu, nekoliko čvrsto provladinih kolumnista kritikovalo je hapšenje Gulsen.

”Hoćemo li da pošaljemo u zatvor i na suđenje svakoga ko govori gluposti? Neka joj društvo izreče kaznu”, naveo je Mehmet Barlas u kolumni za “Sabah”.

Kemal Kilidždaroglu, lider glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), kazao je da hapšenje ima za cilj polarizaciju društva kako bi Erdoganova AK partija ostala na vlasti.

Erdogan i AK partija tvrde da su turski sudovi nezavisni.

Pravnik Ok kazao je da ovaj slučaj pokazuje upravo suprotno, ističući da pravosuđe u zemlji nije nezavisno. On je podsjetio na hapšenje i zatvaranje filantropa Osmana Kavale, prokurdskog lidera Selahatina Demirtisa, i mnogih drugih političara i novinara proteklih godina.”Slučaj Gulsen je ponovo pokazao da je tursko pravosuđe najveće oružje vlade”, kazao je on. “Osjećate da ako živite na drugačiji način od onih na vlasti onda su vam sloboda i život ugroženi”.

Bonus video: