Veliki vatromet u Mađarskoj u sjenci otpuštenih meteorologa

U ponedjeljak su dva najviša zvaničnika mađarske Nacionalne meteorološke službe otpuštena nakon što je odložena manifestaciju zbog netačne vremenske prognoze

9264 pregleda 4 komentar(a)
Veliki vatromet u Mađarskoj, Foto: REUTERS
Veliki vatromet u Mađarskoj, Foto: REUTERS

Veliki vatromet održan je juče pod mirnim nebom u glavnom gradu Mađarske pošto je odlaganje manifestacije prošlog vikenda zbog najavljenog nevremena dovelo do otpuštanja vrhunskih meteorologa u državi zbog netačne vremenske prognoze.

Proslava nacionalnog praznika Mađarske koja je trebalo da se održi prije nedjelju dana, privukla je desetine hiljada ljudi na Dunav u Budimpešti koji su prisustvovali, kako su zvaničnici opisali, najvećem evropskom vatrometu.

U ponedjeljak su dva najviša zvaničnika mađarske Nacionalne meteorološke službe otpuštena nakon što je vladin komitet koji upravlja prazničnim događajima odložio manifestaciju zbog vremenske prognoze meteorološke službe koja je najavila jaku kiše te večeri.

Oluja je ipak te noći pogodila druge oblasti Mađarske, ali ne i glavni grad. Šef meteorološke službe Kornelija Radič, koja je služila od 2013, i njen zamjenik Đula Horvat, koji je na toj funkciji od 2016, ostali su bez posla.

Otpuštanja su dovela do optužbi kritičara mađarske nacionalističke vlade, koju predvodi premijer Viktor Orban, za kazneni politički pritisak koji podsjeća na komunističku prošlost Mađarske.

Akademici i naučnici u Mađarskoj dugo se žale na pritisak koji se vrši na nezavisna naučna tijela, a Orbanova vlada je optužena za korupciju, nepotizam i antidemokratske tendencije.

Mađarska vlada kaže da su otpuštanja u vezi sa prognozom od 20. avgusta, ali da je ministar koji je nadgledao meteorološke službe i ranije bio nezadovoljan njenim radom.

Mađarska vlada je u srijedu imenovala Lasla Hanjeca, potpredsjednika meteorološke službe za ekonomska pitanja, za svog privremenog šefa. Od 19 vodećih zvaničnika u agenciji, Hanjec, koji nije meteorolog, bio je jedan od samo dvojice koji nisu potpisali pismo kojim se zahteva vraćanje otpuštenih meteoroloških šefova.

Bonus video: