Kapa kao pomoć u borbi protiv raka

Argentinka podijelila recept za kapu koja može spriječiti gubitak kose zbog hemoterapije

17687 pregleda 1 komentar(a)
Pacijentkinja Elsa Ram namješta kapu za hlađenje uoči primanja hemoterapije, Foto: Rojters
Pacijentkinja Elsa Ram namješta kapu za hlađenje uoči primanja hemoterapije, Foto: Rojters

Nakon što su joj ljekari dijagnostikovali rak dojke 2009. godine, Paula Estrada tada 41-godišnja Argentinka odlučila je da će ne samo da pobijedi bolest, već da će to učiniti a da pritom zbog hemoterapije ne izgubi njenu dugu plavu kosu.

U njenom domu u Buenos Ajresu, Estrada, koja je po profesiji grafička dizajnerka, odlučila je da napravi kapu od kockica leda kako bi joj hladila glavu i spriječila gubitak kose.

To je dalo rezultate. “Niko nije odmah mogao da zna da primam hemoterapiju”, kazala je za Rojters sada 54-godišnja Estrada.

Paula Estrada
Paula Estradafoto: REUTERS

Hlađenje kože glave, kako bi se suzili krvni sudovi i spriječili ljekovi iz hemoterapije da dođu do folikula dlake, na neki način se praktikuje već decenijama. U Britaniji je na primjer 1997. godine predstavljena Paxman Ccxapl Cooling kapa koju je u Sjedinjenim Državama 2017. godine odobrila Agencija za hranu i ljekove 2017.

Međutim 2009. godine, kape za hlađenje nijesu postojale u Argentini, kazala je Estrada.

”Kada sam završila, rekla sam da to neću zadržati za sebe. Želim da svi imaju ovu mogućnost”, kazala je ona u razgovoru za britansku agenciju.

Estradina ‘Quimo con pelo’ kapa može se napraviti od gela koji košta ne više od dva dolara - što je puno značilo u zemlji suočenom sa ekonomskim poteškoćama i u kojoj druge kape za hlađenje za jednokratnu upotrebu mogu koštati do 100 dolara.

Na društvenim mrežama, pacijenti u Argentini i širom svijeta dijele instrukcije o tome kako napraviti kape i donirati ih pošto vam više nijesu potrebne.

Kape se moraju koristiti od početka prve doze hemoterapije, držati na minus 20 stepeni Celzijusa i mijenjati svakih 30 minuta, navodi Rojters.

Vrijedi truda”, kazala je za Rojters Mariangelas Fernandez, 48-godišnja pacijentkinja oboljela od kancera jetre. “To vam omogućava da se borite protiv bolesti na jedan drugačiji način”

”Mislim da je kapa bila ključna za moje stanje uma”, kazala je za Elsa Ram, 64-godišnja pacijentkinja koja se bori protiv raka dojke. “To je značajan dio dobre terapije”.

Bonus video: