Zelenski sa misijom IAEA u Kijevu: Učiniti sve da se izbjegnu opasnosti na svjetskom nivou

Ruska invazija na Ukrajinu - 188. dan

30257 pregleda 24 komentar(a)
Zelenski sa direktorom IAEA Grosijem u Kijevu, Foto: Reuters
Zelenski sa direktorom IAEA Grosijem u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2022. 21:53h
Završeno
21:33h

Evropska unija obezbijedila je Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani. Fabrika u Zaporožju je pod ruskom okupacijom i nedavno se našla na udaru vatre, a obije strane krive jedna drugu za napade.

20:20h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u Kijevu primio članove misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je stigla u Ukrajinu da obavi inspekciju nuklearne centrale Zaporožje pod okupacijom ruskih snaga, saopštilo je ukrajinsko predsjedništvo.

"Želimo da misija IAEA predvođena generalnim direktorom (Rafaelom) Grosijem nađe način preko bezbjednosnih koridora da stigne do centrale i da učini maksimum da se izbjegnu opasnosti na svjetskom nivou", rekao je Zelenski tokom susreta, pokazuje video predsjedništva.

On je rekao da je to jedno od glavnih bezbjednosnih pitanja Ukrajine i cijelog svijeta zbog okupacije centrale Zaporožje od ruskih vojnika i visokog rizika od eksplozije i nuklearne katastrofe.

Međunarodna zajednica treba od Rusije da dobije momentanu demilitarizaciju centrale, odlazak svih ruskih vojnika sa svim njihovim eksplozivom i njihovim oružjem i vraćanje tog pogona "pod ukrajinsku kontrolu" uspostavljanjem "demilitarizovane zone" oko nje, zatražio je Zelenski.

Jedna od četiri ukrajinske centrale rade u Ukrajini. Centrala u Zaporožju je najveća u Evropi sa svojih šest reaktora i kapacitetom od po 1.000 megavata.

Centrala je pala u ruke ruskih trupa u martu ubrzo poslije početka ruske ofanzive u Ukrajini i njen kompleks je bio meta više granatiranja za koja Moskva i Kijev optužuju jedni druge.

Prošle nedjelje centrala je bila kratko isključena iz elektro mreže, prvi put u njenoj istoriji poslije oštećenja električnih vodova.

20:19h

Podrška Uneska da se Odesa stavi na listu svjetske baštine

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da podržava pokušaj Ukrajine da lučki grad Odesu stavi na Uneskovu listu svjetske baštine.

Poslije sastanka ukrajinskog ministra kulture Aleksandra Tkačenka sa generalnom direktoricom Uneska Odri Azule u Parizu, Unesko je u saopštenju navao da je mobilisao stručnjake da podrže Ukrajinu, a kako bi države članice Komiteta za svjetsku baštinu mogle hitno da razmotre nominaciju.

Unesko želi da doda i Odesu na listu svjetske baštine u opasnosti, kao i mjesta svjetske baštine Kijev i Lavov, koji su takođe ugroženi, prenosi Rojters.

Dio velikog staklenog krova i prozora Muzeja umjetnosti u Odesi koji je otvoren 1899. godine, prošlog mjeseca je uništen.

Unesko će finansirati popravke muzeja, kao i finansiranje angažovanja dodatnog osoblja posvećenog zaštiti kolekcija.

Pomoći će i u digitalizaciji umjetničkih djela i obezbijediće zaštitnu opremu, navodi se u saopštenju Uneska.

20:18h

Prvi humanitarni brod sa oko 23.000 tona pšenice stigao je u afričku luku Džibuti, saopštile su Ujedinjene nacije.

Brod "Brave Commander", koje su iznajmile UN za prevoz ukrajinskih žitarica u Afriku, 16. avgusta napustio je ukrajinsku luku Pivdenje, podsjeća Rojters.

16:55h

Ministri odbrane Evropske unije složili su se da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć EU Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Postoji veliki broj inicijativa za obuku, ali potrebe su ogromne i moramo da obezbijedimo koherentnost ovih napora", naveo je Borelj poslije sastanka ministara odbrane EU u Pragu, prenosi Rojters.

Potvrdio je da su sve zemlje članice EU saglasne oko zaključka i neophodnosti pokretanja aktivnosti za definisanje parametara vojne pomoći EU Ukrajini.

11:57h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osudilo je rušenje spomenika iz sovjetskog doba u baltičkim državama kao "rusofobično" i poručilo da će to uticati na bilateralne odnose.

09:56h

Najmanje četiri osobe su stradale, a 11 ih je ranjeno u ruskom granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, rekao je regionalni guverner Oleg Sinebuhov, a prenosi Rojters.

"Kao rezultat granatiranja centralnog dijela Harkova, najmanje četiri osobe su poginule, a još četiri su povrijeđene", napisao je Sinehubov na Telegramu.

Izmjena: 13:06h
09:04h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ruske vojnike da počnu da bježe i tako sačuvaju svoje živote, nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu u blizini Hersona.

08:47h

Ruske snage ubile su dva civila i ranila četiri u Donjeckoj oblasti, saopštio je guverner Pavlo Kirilenko, a prenosi Kijev Independent.

Civili su ubijeni u zajednicama Rozdoljne i Pivnične, dodao je.

07:35h

Maxar je objavio satelitske snimke Nuklearne elektrane Zaporožje, a kako piše ruski opozicioni portal Nova gazeta Evropa oni pokazuju da se ruska borbena vozila vjerovatno kriju ispod infrastrukture elektrane.

Institutu za proučavanje rata navodi da se vozila vjerovatno kriju u neposrednoj blizini reaktora.

07:33h

Ruske vlasti u ukrajinskom gradu Energodaru optužile su ukrajinske trupe za još jedno granatiranje teritorije Nuklearne elektrane Zaporožje, javila je ruska agencija TASS, a prenosi Rojters.

Gradske vlasti su saopštile da su dvije granate eksplodirale u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva u fabrici, dodao je TASS.

Ukrajina i Rusija su se više puta međusobno optuživale za napad na najveću evropsku nuklearnu elektranu, koju bi ove nedjelje trebalo da posjeti misija Međunarodne agencije za atomsku energiju.

07:32h

Rat u Ukrajini ušao je u 188. dan - šta se dešavalo juče pročitajte OVDJE.

Bonus video: