Putin izrazio saučešće povodom smrti Gorbačova

"Vodio je našu zemlju u periodu složenih, dramatičnih promjena, velikih spoljnopolitičkih, ekonomskih i društvenih izazova. Duboko je shvatao da su reforme neophodne, trudio se da ponudi svoja rješenja za hitne probleme", naveo je Putin u telegramu

11418 pregleda 4 komentar(a)
Gorbačov i Putin, Foto: Reuters
Gorbačov i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2022. 14:31h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće porodici Mihaila Gorbačova, navodeći da je bio političar i državnik koji je "imao ogroman uticaj na tok svjetske istorije".

"Vodio je našu zemlju u periodu složenih, dramatičnih promjena, velikih spoljnopolitičkih, ekonomskih i društvenih izazova. Duboko je shvatao da su reforme neophodne, trudio se da ponudi svoja rješenja za hitne probleme", naveo je Putin u telegramu.

Dodao je da je Gorbačov posljednjih godina vodio velike humanitarne, dobrotvorne i prosvjetne aktivnosti.

Smrt posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza podstakla je danas brojne izjave saučešća na Zapadu, afirmativne za Gorbačova, dok mu u Rusiji mnogi zamjeraju da je, iako to nije želio, izazvao raspad Sovjetskog Saveza.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov jutros je izrazio skepticizam oko "romantizovanja" politike Gorbačova.

"Vjerovao je da će se (Hladan rat) završiti i da će zauvijek nastati nova romantična epoha između novog Sovjetskog saveza, svijeta i Zapada", rekao je Peskov na forumu koji je prenosila ruska televizija.

"Ali taj romantizam se nije ostvario. Nikakav romantičan period... se nije dogodio. Naši protivnci pokazali su svoju žeđ za krlvju. Dobro je da smo to shvatili i razumjeli na vrijeme", dodao je Peskov.

Gorbačov je preminuo sinoć u 92. godini poslije teške bolesti.

"Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras poslije teške i duge bolesti", saopštila je sinoć moskovska Centralna klinička bolnica.

Bonus video: