Kijev: Pet članova tima Međunarodne agencije za atomsku energiju ostaje u zaporoškoj centrali

Ruska invazija na Ukrajinu - 190. dan

30702 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2022. 21:38h
Završeno
20:43h

Nakon što je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi i veći deo tima napustio atomsku centralu u Zaporožju, ukrajinska kompanija Energoatom navlea je na Telegramu da će pet predstavnika agencije pod okriljem UN ostati na teritoriji nuklearke, vjerovatno do 3. septembra.

20:39h

Posjeta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih trupa, biće uspješna ako dovede do "demilitarizacije centrale", rekao je šef ukrajinske državne nuklearne kompanije "Energoatom" za Rojters.

Kako je dodao, Ukrajina takođe ulaže "sve napore" da ponovo uključi peti reaktor nuklearke nakon što je isključen zbog granatiranja ranije danas.

12:41h

Crnomorski koridor za izvoz ukrajinskog žita radi normalno uprkos tome što je Kijev pokrenuo kontraofanzivu na jugu Ukrajine, saopštila je u četvrtak južna vojna komanda zemlje, prenosi Rojters.

Upitana na brifingu da li je koridor pogođen intenzivnijim borbama na jugu Ukrajine, portparol južne komande Natalija Humenjuk rekla je da se koridor odvija normalno.

„Rad žitnih koridora radi po ranije dogovorenom planu“, rekla je ona putem video linka.

12:14h

Ruski zvaničnik u dijelu ukrajinskog regiona Zaporožje koji je pod kontrolom Rusije rekao je da su ruske trupe zarobile tri ukrajinska vojnika u četvrtak tokom, kako je rekao, napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju, prenosi Rojters navode TASS-a.

TASS je citirao Vladimira Rogova koji je rekao da je nivo radijacije u elektrani ostao normalan.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je odbilo pokušaj Ukrajine da zauzme elektranu, nekoliko sati prije nego što je planirana posjeta delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

10:36h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini "teška, ali ostaje pod punom kontrolom", nakon izvještaja o borbama u obližnjem gradu Enerhodar.

U saopštenju na Telegramu, ministarstvo odbrane je reklo da je i dalje spremno da garantuje bezbjednost delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektrani, uprkos, kako je nazvalo, naporima "kijevskog režima" da poremeti posjetu.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju da pokušava da uništi posjetu IAEA granatiranjem fabrike.

10:06h

Vlasti u južnom ruskom regionu Kursk saopštile su da su ukrajinske snage granatirale selo Gordejevku, u blizini ukrajinske granice, ali da nema žrtava i štete.

Rojters nije mogao kod nezavisnih izvora da provjeri izvještaj.

10:05h

Ruski zvaničnik u ukrajinskom gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom, gdje se nalazi nuklearna elektrana u Zaporožju, rekao je da je grad ostao bez struje, prenijela je državna ruska novinska agencija TASS.

TASS je citirao Aleksandra Volgu koji je rekao da u gradu nema svjetla, ali da nema razloga da planirana posjeta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani ne bi mogla da se održi.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je ukrajinska "diverzantska grupa" jutros prešla rijeku Dnjepar sa obližnje teritorije pod kontrolom Ukrajine. Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u regionu Zaporožja, rekao je da Ukrajina pokušava da omete posjetu delegacije IAEA.

10:04h

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika optužio je Rusiju da pokušava da "uništi" inspekcijsku posjetu Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani Zaporožje koju drži Rusija, rekavši da je Rusija ponovo granatirala elektranu u četvrtak.

"Rusi su granatirali (grad) Enerhodar i teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane", napisao je Jermak na Telegramu, optužujući Rusiju da se ponaša kao "teroristička država".

08:47h

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskom kompleksu nuklearne elektrane Zaporožje, koju drži Rusija, zatvoren je zbog ruskog granatiranja, saopštio je operater Energoatom.

"Kao rezultat još jednog minobacačkog granatiranja od strane ruskih... snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama i isključen je operativni peti energent", napisao je Energoatom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Energoatom je dodao da "agregat broj 6 nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine" i da isporučuje struju za sopstvene potrebe elektrane.

08:42h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da će razmotriti uspostavljanje stalnog prisustva u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje prije nego što krene u elektranu u četvrtak.

"Postojala je pojačana vojna aktivnost, uključujući jutros, sve do nedavno, prije nekoliko minuta... ali odmjeravajući prednosti i nedostatke i kada smo došli tako daleko, ne stajemo", rekao je on novinarima prije polaska u nuklearnu elektranu.

08:39h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage pokušale da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je do 60 ukrajinskih vojnika prešlo rijeku Dnjepar, koja dijeli teritoriju koju drže dvije strane, u čamcima u 6 po lokalnom vremenu. Operaciju je nazvao "provokacijom" koja ima za cilj da poremeti planiranu posjetu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani.

Ministarstvo je saopštilo da su "preduzete mjere" za uništavanje protivničkih trupa, uključujući upotrebu vojne avijacije.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje.

08:37h

Ruske trupe su granatirale rutu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je planirana da im omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje, rekao je u četvrtak šef Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh.

"Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA od (grada) Zaporožja do nuklearne elektrane Zaporožje. Prethodni tim UN ne može da nastavi da se kreće iz bezbjednosnih razloga", napisao je Staruh u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

08:36h

Ruske trupe su primijetile ukrajinske jurišne trupe u blizini grada Enerhodara i sada ih je prikovala ruska avijacija, javile su danas ruske novinske agencije pozivajući se na ruske lokalne gradske zvaničnike.

U gradu Enerhodar je nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, podsjeća agencija Rojters.

08:35h

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenula je iz ukrajinskog grada Zaporožja ka nuklearnoj elektrani u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom, uprkos izvještajima o intenzivnom granatiranju tamo.

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da je misija svjesna "pojačane vojne aktivnosti u toj oblasti", ali nastavlja sa svojim planom da posjeti objekat i sastane se sa osobljem.

Bonus video: