Ukrajina tvrdi da je gađala rusku bazu blizu nuklearne centrale Zaporožje

Ruska invazija na Ukrajinu - 191. dan

31047 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2022. 21:49h
Završeno
20:13h

Ukrajina je saopštila danas da je gađala rusku bazu u Energodaru, gradu gdje se nalazi nuklearna centrala Zaporožje koja je pod okupacijom ruskih trupa, dan poslije posjete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"U mjestima Herson i Energodar, u preciznim udarima naših grupa uništena su tri neprijateljska artiljerijska sistema, kao i skladište oružja", navela je ukrajinska vojska u svom večernjem izvještaju.

Ukrajinska vojska je navela i da su ruske trupe evakuisale svu svoju vojnu opremu sa mjesta centrale prije dolaska misije IAEA čijih nekoliko članova je ostalo u centrali.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju da vrše udare na centralu što može da izazove nuklearnu katastrofu.

Juče ujutro, prije dolaska misije IAEA, ukrajinske vlasti optužile su Ruse da su granatirali Energodar sa namjerom da svale odgovornost na Kijev. Istovremeno ruska vojska optužila je Ukrajince da su poslale tim "sabotera" da zauzmu nuklearnu centralu.

19:51h

Ruski gigant Gasprom objavio je danas da će dotok gasa preko gasovoda Sjeverni tok biti "potpuno" prekinut do popravke jedne turbine.

Rad je trebalo da nastavi u subotu poslije trodnevnog prekida, ali kako u saopštenju navodi Gasprom otkrivena su "curenja ulja" u turbini tokom operacije održavanja.

Kremlj je naveo da je rad gasovoda Sjeverni tok "pod prijetnjom" zbog nedostatka rezervnih djelova zbog sankcija koje su uvedene Moskvi izazvane njenom ofanzivom u Ukrajini.

Evropljani, koji su jako zavisni od ruskog gasa, optužuju Kremlj da se služi njim kao sredstvom pritiska, što Moskva negira, i poziva se na tehničke probleme izazvane sankcijama ili kašnjenjima u plaćanju.

Izmjena: 19:57h
17:01h

Ukrajinska državna kompanija Energoatom saopštila je da je peti reaktor elektrane Zaporožje, koju je okupirala Rusija, ponovo danas priključen na ukrajinsku mrežu, nakon što je juče zatovoren zbog granatiranja u blizini lokacije, prenosi agencija Rojters.

11:43h

Ruske snage granatirale su Sumsku i Černigovsku oblast tokom noći, saopštila je Služba državne granične straže Ukrajine, a prenosi Kijev Independent.

Dodaju da se čulo mnogo eksplozija, a da je oštećena civilna infrastruktura.

11:36h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da Ukrajina nastavlja da granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, što povećava rizik od nuklearne katastrofe u Evropi.

Povezani članci

02. Septembar 2022.

Šojgu optužio Ukrajinu za "nuklearni terorizam"

09:47h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da će nuklearnom nadzornom organu Ujedinjenih nacija zbog ruskog miješanja "biti teško" da napravi nepristrasnu procjenu situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Kako prenosi Rojters Energoatom je takođe saopštio da misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je stigla u elektranu u četvrtak, nije dozvoljeno da uđe u krizni centar elektrane, gdje Ukrajina kaže da je Rusija stacionirala trupe.

08:52h

Norveška energetska kompanija "Equinor" saopštila je da je kompletirala izlazak iz Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Tako je ova kompanija ispunila obećanje dato u februaru.

To označava prvi potpun i uredan izlazak iz Rusije od strane međunarodne kompanije za naftu i gas, dok raste pritisak na druge, kao što su "TotalEnergies" i "Exxon Mobil", koje su takođe u fazi napuštanja, prenosi Rojters.

08:39h

Guverner Harkova Oleg Sinegubov napisao je na Telegramu da su se tokom noći dogodili raketni napadi na Holodnohirskii okrug u tom gradu na sjeveroistoku Ukrajije.

Kako prenosi Gardijan on je naveo još pet područja na kojima je je došlo do artiljerijske vatre, a saopštio je i da su tri žene hospitalizovane u Izjumu, a da je 63-godišnji muškarac ubijen u Harkovu.

Gardijan dodaje da ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

08:37h

Rat u Ukrajini ušao je u 191. dan - šta se juče dešavalo u toj zemlji pogledajte OVDJE.

Bonus video: