Fon der Lajen podržava ograničenje cijena ruskog gasa

Predsjednica Evropske komisije kazala je da vide da tržište struje više ne funkcioniše zato što je ozblijno poremećeno Putinovom manipulacijom

3774 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da tržište struje evropskog bloka više ne fukncioniše usred ukrajinskog rata i podržala je ograničenje cijena ruskog gasa koji stiže preko gasovoda.

Ona je okrivila rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine za energetsku krizu i dramatični skok cijena gasa i struje.

Rekla je da je prioritet Evrope da štedi energiju jer su rezerve male, mada je EU već dostigla svoj cilj da popuni skladišta gasa do 80 kapicetata uoči zimskih mjeseci. Ciljni datum je bio 1. novembar.

"Mislili smo da će nam trebati još dva mjeseca, rekla je ona u govoru u njemačkom gradu Murnau. "Radili smo jako da prekinemo zavisnost od ruskog gasa i okrenuli se drugim dobavljačima. Kao rezultat Norveška sada isporučuje više gasa Evropi nego Rusija. Pored toga SAD snabdijevaju Evropu sa znatnom količinom tečnog gasa", dodala je ona.

Ona je rekla, u izjavi uoči sastanka ministara energije EU iduće nedjelje u Briselu, da vide da tržište struje više ne funkcioniše zato što je ozblijno poremećeno Putinovom manipulacijom.

Evropska komisija treba da predstavi paket detaljnih mjera kasnije ovog mjeseca.

Da bi se rješavala kriza cijena fon der Lajen je rekla da čvrsto vjeruje da je "sada vrijeme da se ograniči cijena ruskog gasa koji se preko gasovoda izvozi u Evropu" i predložila da se odvoje cijene struje od cijene gasa.

Čak i prije nego što je Rusija počela rat protiv Ukrajine mnoge zemlje članice EU pozivale su na temeljnu i strukturnu reformu energetskog tržišta evropskog bloka jer su vjerovali da je uticaj gasa na određivanje cijena struje vrlo nesrazmjeran.

"Naravno takođe ćemo govoriti o potrebi da gledamo na izgled tržišta struje srednjoročno, na primjer odvajanje cijene gasa od opšteg određivanja cijena struje, i što je najvažnija tema danas, sjutra i dalje a to je ogromne investicije u obnovljivu energiju", rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe predložila da neki od ogromnih profita koje prave proizvođači struje treba da se koriste da podrže one koji malo zarađuju ili osjetljive firme u ovim vremenima skupe struje.

Bonus video: