Erdogan zaprijetio Grčkoj: Jedne noći možemo iznenada doći

Turska ih je optužila da su koristili raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmjerili na turske avione u avgustu

21267 pregleda 16 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je zaprijetio Grčkoj da će "jedne noći iznenada doći".

Erdogan je ranije koristio tu frazu da nagovijesti vojne operacije u Siriji i Iraku protiv kurdskih militanata i nekoliko puta je ostvario tu prijetnju.

Govoreći na sajmu vazdušne tehnologije u Samsunu gdje je Turska predstavila prototip bespilotnog borbenog aviona, Erdogan se obrušio na susjednu Grčku sa kojom rastu političke i vojne tenzije.

Turska je optužila Grčku da je koristila raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmjerila na turske avione u avgustu.

Ankara je takođe saopštila da su grčki F-16 uznemiravali turske avione stavljajući ih pod blokadu radara tokom misije NATO-a iznad istočnog Mediterana.

Atina je takođe optužila Tursku za kršenje njenog vazdušnog prostora.

Iako obje članice NATO-a, Turska i Grčka imaju višedecenijske sporove oko nekoliko pitanja, među kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i nesuglasice oko tamošnjeg vazdušnog prostora.

Turska tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume militarizujući ostrva u Egejskom moru.

"Okupacija ostrva nas ne sputava. Kad dođe vrijeme, uradićemo šta je potrebno. Kao što kažem, jedne noći možemo iznenada doći", rekao je Erdogan danas.

Bonus video: