Makron Putinu: Zaporožje ugroženo zbog prisustva ruskih trupa

Ruska invazija na Ukrajinu - 200. dan

45170 pregleda 77 komentar(a)
Makron i Putin 2019. godine, Foto: Reuters
Makron i Putin 2019. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2022. 21:13h
Završeno
21:11h

U velikim djelovima istoka Ukrajine večeras je nestala je struja, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Zvaničnici u Harkovu, gradu na sjeveru zemlje, drugom po veličiniu u Ukrajini, i u regionima Donjeck i Sumi na istoku zemlje, prenijeli su informaciju o nestanku električne energije na društvenim mrežama.

Novinari Frans presa javili su da nema struje ni u Kramatorsku, gradu takođe na istoku Ukrajine.

20:28h

Nestanak struje i prekidi u vodosnabdijevanju pogodili su večeras nekoliko oblasti sjeveroistočnog ukrajinskog regiona Harkov, usljed ruskih napada, rekao je guverner Oleg Sinebuhov.

„(Ruski) okupatori su udarili na kritičnu infrastrukturu u gradu i regionu Harkova“, napisao je on na Telegramu, kako prenosi Rojters.

„U nekoliko naseljenih centara nema snabdijevanja strujom ili vodom. Požari su izbili tamo gdje je došlo do napada, a spasilačke ekipe... obuzdavaju požar.“

18:04h

U saopštenju iz Jelisejske palate o telefonskom razgovoru Emanuela Makrona i Vladimira Putina navodi se da je francuski predsjednik rekao ruskom da je zauzimanje nuklearne elektrane Zaporožje od strane ruskih trupa razlog zašto je njena bezbjednost ugrožena.

Navodi se da je Makron zatražio od Putina da povuče teško i lako naoružanje iz nuklearke i da bi Moskva trebalo da se pridržava preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi osigurala bezbjednost na lokaciji, prenosi Rojters.

"Predsjednik će ostati u kontaktu sa predsjednikom (Volodimirom) Zelenskim, kao i sa generalnim direktorom IAEA, a narednih dana će ponovo razgovarati sa predsjednikom Putinom kako bi se postigao dogovor koji će garantovati bezbjednost u elektrani", zaključuje se u saopštenju kabineta francuskog predsjednika.

17:41h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas francuskog kolegu Emanuela Makrona na "katastrofalne posljedice" napada na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, koju su okupirale ruske snage, saopštio je Kremlj.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom, skrenuo pažnju na "redovne ukrajinske napade na lokaciju elektrane u Zaporožju, uključujući odlaganje radioaktivnog otpada, što bi moglo da dovede do katastrofalnih posljedica", navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik je takođe obavijestio Makrona o "mjerama koje su preduzeli ruski stručnjaci da obezbijede bezbjednost i podvukao potrebu da se izvrši pritisak na vlasti u Kijevu kako bi bombaški napadi na fabriku odmah prestali".

Predsjednici su izrazili spremnost da sarađuju "na depolitizovan način" u vezi sa situacijom u elektrani uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodaje se u saopštenju i navodi da je razgovor održan na inicijativu Makrona.

Prethodni razgovor Putin-Makron bio je 19. avgusta i tada su takođe pominjali nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Elektrana na jugu Ukrajine, i pod kontrolom ruskih snaga, bombardovana je nekoliko puta posljednjih nedjelja, a Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

Ukrajinske vlasti su ranije danas najavile gašenje šestog, posljednjeg reaktora elektrane uz obrazloženje da mu je potrebno hlađenje.

16:57h

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon najavio je da će sjutra potpisati sporazum sa Rumunijom kojim je predviđeno da Pariz pruži finansijsku i logističku pomoć u izvozu ukrjainskih žitarica u mediteranske zemlje.

Bon je, za francusku televiziju, rekao da će taj sporazum olakšati izvoz žitarica iz Ukrajine u Mediteranske zemlje kojima je potreban uvoz žita, prenosi Rojters.

Na osnovu sporazuma, u koji je Rojters imao uvid, najveću ulogu u izvozu žitarica iz Ukrajine imaće najveća rumunska luka na Dunavu, Galac, i najveća na Crnom moru, Konstanca.

13:02h

Obnovljen je rezervni dalekovod nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini koju drži Rusija. On tako obezbjeđuje spoljnu struju koja je potrebna za hlađenje reaktora, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju, a prenosi Rojters.

"Nakon jučerašnje restauracije dalekovoda... nuklearna elektrana je jutros isključila svoj posljednji operativni reaktor, koji je tokom protekle nedjelje obezbeđivao nuklernu elektranu sa potrebnom strujom", objavila je IAEA na Tviteru.

12:31h

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da snage te zemlje gađaju položaje ukrajinske vojske Harkovskoj oblasti.

To su objavile ruske novinske agencije, a premosi Rojters, koja dodaje da nije mogao odmah da provjeri izvještaje.

12:14h

Ukrajinske snage napredovale su sjeverno od Harkova i stigle na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a takođe vrše pritisak ka jugu i istoku u istom regionu.

To je rekao ukrajinski general Valerij Zalužnji, a prenosi Rojters.

Dodao je da je Ukrajina ovog mjeseca ponovo zauzela više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije.

"Ukrajina nastavlja da oslobađa teritorije koje je okupirala Rusija", naveo je.

Rojters dodaje da nije mogao odmah da potvrdi njegove navode.

09:05h

Velika Britanija je danas saopštila da su ukrajinske snage nastavile da ostvaruju značajan napredak u regionu Harkova u posljednja 24 sata, prenosi Rojters.

"Rusija je vjerovatno povukla jedinice iz te oblasti, ali se borbe nastavljaju oko gradova Kupjansk i Izjum", navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu na Tviteru.

08:47h

Agencija Rojters objavila je fotografije podizanja i vijorenja ukrajinske zastave u gradu Balakliji.

Balaklija, Ukrajina
foto: Reuters

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da povlači snage iz dvije oblasti u ukrajinskom regionu Harkov gdje je ukrajinska kontraofanziva napravila značajan napredak u protekloj nedjelji.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je tada da će trupe biti pregrupisane iz oblasti Balaklije i Izjuma u ​​region Donjecka.

Izjum je bio glavna baza ruskih snaga u regionu Harkova.

Konašenkov je rekao da se taj potez preduzima "kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa", jednog od regiona istočne Ukrajine.

Tvrdnja o povlačenju radi koncentrisanja na Donjeck je gotovo istovjetna obrazloženju koje je Rusija dala za ranije povlačenje svojih snaga iz regiona Kijeva.

08:45h

Agencija Rojters objavila je fotografiju ukrajinskih vojnika za zastavom Ukrajine na krovu jedne zgrade u gradu Kupjansku.

Kupjansk
foto: Reuters

Ukrajinske snage saopštile su juče da su ušle u Kupjansk na istoku, ključnu lokaciju u rukama ruske vojske nekoliko mjeseci.

Ukrajinski vojnici u Kupjansku
Ukrajinski vojnici u Kupjanskufoto: Reuters
08:40h

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini zatvoren je nakon što je elektrana ponovo priključena na električnu mrežu, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Nuklearna elektrana u Zaporožju
Nuklearna elektrana u Zaporožjufoto: Reuters

Elektrana u Zaporožju najveća je nuklearna centrala u Evropi, a isključena je sa mreže prošle nedjelje nakon što su svi dalekovodi bili isključeni.

Tada je proizvodila samo struju za ključne sisteme hlađenja iz jedinog preostalog reaktora.

Ukrajinski operater za nuklearnu energiju Energoatom je saopštio da je jedan od dalekovoda obnovljen kasno u subotu, što je omogućilo operaterima postrojenja da zatvore posljednji reaktor.

Borbe koje su ukrajinske i ruske snage vodile oko nuklearne elektrane izazvale su zabrinutost širom svijeta da bi moglo doći do nuklearne katastrofe.

Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) posjetili su kompleks prošle nedjelje nakon čega je saopšteno da su uslovi u elektrani sve manje bezbjedni i pozvali su na formiranje sigurnosne zone oko nuklearke.

08:35h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko saopštio je da su u ruskom granatiranju tokom noći 11. septembra Dnjepropetrovskog i Nikopoljskog okruga teško povrijeđena tri muškarca i jedna žena, prenosi Kijev indipendent.

U napadu su takođe oštećene administrativne zgrade, poslovna infrastruktura i stambeni prostori.

08:30h

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sjenkevič rekao je da su ruske snage napale grad 11. septembra, pri čemu je devetoro stanovnika ranjeno, dok su četvorica još uvijek na liječenju u lokalnoj bolnici, prenosi Kijev indipendent.

Bonus video: