Mađarska uvodi stroži zakon o abortusu

Prema ocjenama organizacija za prava žena, najnovije pooštravanje pravila za abortus povećava pritisak na žene koje su već u izuzetno teškoj situaciji kada dođe do neželjene trudnoće

3981 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prije nego što žene u Mađarskoj dobiju odobrenje za abortus, moraće najprije da slušaju otkucaje srca fetusa. Novom uredbom povećava se pritisak na žene, upozoravaju aktivistkinje.

Kada žena zatraži abortus, ona najprije mora da priloži ljekarsko uvjerenje u kojem se navodi da joj je „na jasan način ukazano da embrion ima vitalne funkcije“, navodi se u dekretu ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera.

Prema pisanju medija, ta zakonska formulacija koja stupa na snagu u četvrtak 15. septembra podrazumijeva da žene koje se odluče za abortus najprije moraju da slušaju otkucaje srca svog embriona.

Mađarski MUP dalje navodi da „dvije trećine Mađara vezuje početak života djeteta sa prvim otkucajem srca“ i da savremeni uređaji mogu da detektuju zvuke srca u ranoj trudnoći, pružajući na taj način „sveobuhvatnije informacije za trudnice“.stu

Zakon o abortusu u Mađarskoj relativno je liberalan, postoji zadati rok i žene mogu da se pozovu na lične razloge za prekide trudnoće do dvanaeste nedjelje. Slično kao i u Njemačkoj, podrazumijeva se da je konsultacija sa ljekarom obavezna.

Premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, rado se predstavlja kao pobornik hrišćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne porodice. Taj populista je istovremeno svjestan činjenice da bi potpuna zabrana abortusa, kao na primjer u Poljskoj u kojoj su na vlasti desničarski populisti, bila krajnje nepopularna u njegovoj zemlji.

Aktivistkinje zabrinute

Prema ocjenama organizacija za prava žena, najnovije pooštravanje pravila za abortus povećava pritisak na žene koje su već u izuzetno teškoj situaciji kada dođe do neželjene trudnoće. Aron Demeter, portparol „Amnesti internešenala u Mađarskoj, ukazuje da će ta uredba „umanjiti pristup legalnom i bezbjednom abortusu“. Promjena zakona, kaže, „došla je iz vedra neba, bez ikakve javne i stručne konsultacije na tu temu“.

Ideja da se slušanje otkucaja srca fetusa stavi kao preduslov za abortus potekla je od stranke krajnje desnice Naša domovina (Mi Hazánk) koja je prvi put ušla u parlament nakon izbora u aprilu. Iako pripada opoziciji, ona konstantno nailazi na odobravanje i podršku u medijima bliskim vlasti.

Bonus video: