SAD ukinule embargo na oružje Kipru, ali da se nastavi sprečavanje pristupa ruskim ratnim brodovima

Vašington je uveo embargo na oružje za cio Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovo ujedinjenje ostrva podijeljenog od invazije turske vojske 1974, kao reakcija na državni udar nacionalista kiparskih Grka koji su željeli da pripoje ostrvo Grčkoj

4813 pregleda 2 komentar(a)
Nikozija, Foto: Reuters
Nikozija, Foto: Reuters

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades pozdravio je danas "istorijsku" odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da potpuno ukinu embargo na oružje koji je decenijama pogađao podijeljeno mediteransko ostrvo, pod uslovom da Nikozija nastavi da sprečava pristup ruskim ratnim brodovima njenim lukama.

Vašington je uveo embargo na oružje za cio Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovo ujedinjenje ostrva podijeljenog od invazije turske vojske 1974, kao reakcija na državni udar nacionalista kiparskih Grka koji su željeli da pripoje ostrvo Grčkoj.

SAD su tako željele da spriječe trku u naoružanju i ohrabre mirni dogovor između grčke većine i turske manjine.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken juče je Kipru, zemlji članici EU, ukinuo trgovinske restrikcije vezane za oružje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Radi se o istoriskoj odluci koja odražava razvoj strateških odnosa između dvije zemlje uključujući u oblasti bezbjednosti", objavio je danas kiparski predsjednik Anastasijades na svom Tviter nalogu.

Američki zvaničnici bili su zabrinuti da bi embargo mogao da približi Kipar Rusiji pošto je Nikozija 2015. sa Moskvom potpisala sporazum kojim se dozvoljava ruskoj mornarici da koristi njene luke.

Američki Kongres je 2019. izglasao djelimično ukidanje embarga na oružje kojim se dozvoljava izvoz neubojite vojne opreme.

Pošto je potpuno ukinut embargo, Kipar treba da nastavi saradnju sa Vašingtonom i sa odbijanjem pristupa ruskim vojnim brodovima njegovim lukama za snabdijevanje i održavanje, dodao je Prajs.

EU je zatvorila evropske luke za ruske brodove u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Bonus video: