Visoke plate za voljne da ratuju u Ukrajini

Nakon gubitaka na bojnom polju, Rusija je intenzivirala napade na civilne mete u Ukrajini

15677 pregleda 7 komentar(a)
Kamion za regrutaciju u Rostovu na Donu, Foto: Rojters
Kamion za regrutaciju u Rostovu na Donu, Foto: Rojters

Ruska vojska, u potrazi za plaćenim vojnicima za ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, koristi kamione za regrutaciju kako bi privukla dobrovoljce i nudi mjesečnu platu od skoro 3000 eura mjesečno.

Specijalna jedinica stacionirala je u subotu jedan od tih kamiona, koji joj služi i kao kancelarija, u centralnom parku u južnom ruskom gradu Rostovu.

Vojnici u kamuflažnim uniformama sa crnim maskama pokazavali su oružje zainteresovanim prolaznicima i dijelili živopisne brošure naslovljene “vojna služba po ugovoru - izbor pravog muškarca”.

Regruti
foto: REUTERS

Ni Rusija ni Ukrajina nijesu objavile vojne gubitke i broj žrtava, koji prema procjenama zapadnih obavještajnih agencija ima desetine hiljada na obje strane.

Moskva nije ažurirala zvanični broj mrtvih od 25. marta, kada je navela da je 1351 ruski vojnik ubijen, dok ih je 3825 ranjeno. Kremlj je prošlog mjeseca saopštio da nema govora o opštoj mobilizaciji u cilju jačanja snaga.

Međutim, inicijative za regrutaciju pokazuju da je Moskvi potrebno još ljudi. Oficir zadužen za kamion u Rostovu kazao je da Rusi i stranci između 18 i 60 godina sa najmanje srednjom stručnom spremom mogu da se prijave.

”Patriotski orijentisani građani odlučuju da potpisuju ugovore na tri do šest mjeseci kako bi učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji”, kazao je za Rojters major Sergej Ardašev, obećavajući da će svi proći vojnu obuku.

Tri prosječne plate

Minimalna mjesečna plata je 160 000 rubalja (2 700 dolara) što je skoro tri puta više od prosječne plate u Rusiji.

Jedan potencijalni regrut je muzičar Viktor Jakunin, koji je kazao da ga je uvijek privlačila vojna služba i da sada prikuplja neophodna dokumenta.

”Volio bih da služim u vazduhoplovnim snagama”, kazao je on. “Roditelji su me odgajali tako da volim domovinu, da štitim ruski svijet. Vjerujem da je sila uz nas”.

Unutar kamiona, Jakunin je sjedio sa Ardaševim, koji mu je kazao da je sljedeći korak psihološki test. Ukoliko prođe, slijedi fizički test brzine, snage i istrajnosti.

Ako sve prođe dobro, Jakunin će “stići u neku vojnu jedinicu, postati dio određenog odreda i od tog trenutka početi vojnu službu”.

Ispred kamiona mladi muškarci, pojedini sa porodicamna, posmatrali su privremenu izložbu sa fotografijama zvaničnih heroja rata, pored velikog transparenta na kojem piše “tradicija pobjede”.

U međuvremenu Rusija je pojačala napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu nakon gibitaka na bojnom polju i vjerovatno će dodatno intenzivirati napade, objavila je juče Britanija pozivajući se na obavještajne podatke.

Potraga za stradalima

Ukrajinci koji su se vratili u sjeveroistočne oblasti u kojima je Kijev povratio kontrolu nakon munjevite ofanzive ranije ovog mjeseca tragaju za mrtvima dok ruska artiljerija i avioni napadaju mete širom istoka Ukrajine.

Ekshumacija masovne grobnice u Izjumu
Ekshumacija masovne grobnice u Izjumufoto: REUTERS

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su se ruski napadi na civilnu infrastrikturu, uključujući električne mreže i branu, intenzivirali proteklih sedam mjeseci.

”Nakon što se suočila sa porazima na linijama fronta, Rusija je vjerovatno proširila spisak lokacija koje je spremna da napade u očigledno pokušaju podrivanja morala ukrajinske vojske i vlade”, navodi se u saopštenju.

U subotu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da su vlasti pronašle masovnu grobnicu sa tijelima 17 vojnika u Izjumu, i da su nekima bili vidljivi znaci mučenja.

Stanovnici Izjuma su, kako prenosi Rojters, tragali za tijelima stradalih rođaka u grobnici u šumi gdje je prošle nedjelje počela ekshumacija tijela. Uzroci smrti stradalih čija se tijela nalaze u toj grobnici još nijesu utvrđeni, mada stanovnici kažu da su pojedini poginuli u vazdušnim napadima.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili prošle nedjelje da su pronašli 440 tijela u šumi blizu Izjuma. Oni tvrde da su većina stradalih civila, a da uzrok smrti nije utvrđen.

Prolazeći pored grobova i drveća na lokaciji gdje je u toku ekshumacija, Volodimir Kolesnik pokušava da uporedi brojeve ispisane na drvenim krstovima sa imenima na spisku kako bi pronašao rođake za koje je kazao da su poginuli u vazdušnom napadu u prvim danima rata. Kolesnik je za Rojters kazao da je spisak dobio od lokalne pogrebne kompanije koja je iskopala grobove.

”Sahranili su tijela u vrećama, bez kovčega, bez ičega. U početku mi nijesu dozvolili da dođem. “Rusi su kazali da je minirano i tražili da čekam”, kazao je on za Rojters.

Radost i strah

U drugim djelovima regiona, stanovnici gradova koji su ponovo osvojeni nakon šest mjeseci ruske okupacije, vraćaju se pomiješanih osjećanja radosti i straha.

”I dalje imam taj osjećaj da u svakom trenutku granata može eksplodirati ili avion preletjeti”, kazala je za Rojters Natalija Jalistratova, koja je sa suprugom i kćerkom prešla 80 kilometara vozom iz Harkova u rodni grad Balaklija i vidjela da njena stambena zgrada nije srušena.

”I dalje se plašim da budem ovdje”, kazala je ona nakon što je u zidu vidjela komad šrapnela.

Izjum
foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovarao na optužbe o napadima na civile, ali je u petak odbacio ukrajinsku brzu kontraofanzivu i kazao da će Moskva snažnije odgovoriti ako njeni vojnici budu pod dodsatnim pritiskom.

Takve prijetnje su podstakle bojazni da bi se u jednom trenutku mogao okrenuti malom nuklearnom ili hemijskom oružju.

Predsjednik SAD je tokom intervjua za CBS na pitanje šta bi poručio Putinu ukoliko razmatra upotrebu takvog oružja, odgovorio: “Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo lice ratovanja kao ništa slično od Drugog svjetskog rata”.

Pojedini vojni analitičari tvrde da bi Rusija takođe mogla izazvati nuklearni incident u Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju da raketne napade u blizini elektrane u kojima su oštećene zgrade i poremećeno je snabdijevanje električnom energijom koje je neophodno za bezbjedan rad postrojenja. Elektrana je ponovo spojena na ukrajinsku elektiričnu mrežu nakon što je jedna od linija napajanja popravljena, saopštila je nuklearna agencija UN. Međutim upozorila je da je situacija u elektrani “ostaje opasna”.

Bonus video: