Mađarska zbog korupcije ostaje bez milijardi iz fondova EU

Odlukom da suspenduje sredstva namijenjena Mađarskoj zbog podrivanja demokratije, EK je postavila presedan, a na članicama je da odluče o tom predlogu

16067 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Evropska komisija preporučila je juče suspendovanje 7,5 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u 27-članom bloku.

Evropska unija je prije dvije godine uvela novu finansijsku kaznenu mjeru kako bi reagovala upravo na ono što smatra podrivanjem demokratije u Poljskoj i Mađarskoj, gdje je premijer Viktor Orban potčinio sudove, medije, NVO i akademske institucije, kao i ograničio prava migranata, homoseksualaca i žena tokom deset godina na vlasti.

”Radi se o kršenjima vladavine prava koja kompromituju upotrebu i upravljanje”, sredstvima EU”, kazao je evropski komesar za budžet Johanes Han. “Ne možemo zaključiti da je EU budžet dovoljno zaštićen”.

On je naglasio sistemske neregularnosti u zakonima javnih nabavki u Mađarskoj, nedovoljno regulativa protiv konflikta interesa, slabost u efikasnom krivičnom gonjenju i nedostaci drugih mjera u borbi protiv korupcije.

EK zastave
foto: REUTERS

Han je kazao da je Komisija preporučila suspenziju oko trećine sredstava koja su bila predviđena za Mađarsku u okviru zajedničkog budžeta za period 2021-2027. vrijednog 1,1 bilion eura.

Suspendovanih 7,5 milijardi eura predstavlja oko pet odsto procijenjenog BDP-a te zemlje za 2022. EU države sada imaju tri mjeseca da odluče o predlogu Evropske komisije.

Han je kazao da je obećanje Mađarske da će se pozabaviti kritikama EU značajan korak u pravom pravcu, ali je istakao da mora biti preveden u nove zakone i postupke u praksi da bi se blok uvjerio.

Ministar razvoja Tibor Navrašič, koji je zadužen za pregovore sa EU, kazao je da će Mađarska ispuniti svih 17 obaveza koje Evropska komisija traži kako bi spriječila gubitak sredstava EU.

”Mađarska se nije obavezala kako bi prevarila Komisiju”, kazao je Navračiš na na konferenciji za novinare. “Obavezali smo se jer znamo šta može biti implementirano, stoga nećemo izgubiti sredstva”.

Orbanova vlada predložila je stvaranje nove agencije protiv korupcije pošto se Budimpešta našla pod pritiskom da obezbijedi novac za posrnulu ekonomiju, a forinta postala najgora valuta na istoku EU.

Orban koji sebe naziva “borcem za slobodu” protiv pogleda na svijet liberalnog zapada, negira da je Mađarska, bivša komunistička zemlja od oko 10 miliona ljudi, korumpiranija od ostalih u EU.

Navračiš je kazao da će Orbanova vlada u petak predstaviti zakone parlamentu kako bi uspostavili novo antikorupcijsko tijelo koje bi pratilo trošenje sredstava EU, a tijelo bi počelo sa radom u drugoj polovini novembra.

Mađarska je takođe obećala da će implementirati druge regulative protiv korupcije, uključujući stroža pravila o konfliktu interesa, proširivanje razmjera finansijskih izjava i širenje ovlaštenja sudija kako bi mogli da procesuiraju slučajeve korupcije.

Navrašič je izrazio nadu da će implementacija reformi uvjeriti Komisiju da do 19. novembra povuče predložene kaznene mjere protiv Mađarske.

Komisija je već blokirala oko šest milijardi eura sredstava predviđenih za Mađarsku u odvojenom paketu za ekonomski oporavak od kovida zbog istih zabrinutosti u vezi sa korupcijom.

Rojters je 2018. godine dokumentovao kako Orban kanališe sredstva iz EU fondova za razvoj njegovim prijateljima i porodici, što je praksa za koju aktivisti i organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrde da je omogućila enormno bogaćenje pripadnika njegovog najužeg kruga i omogućila ovom 59-godišnjaku da se učvrsti na vlasti.

Mađarska je imala nepravilnosti u skoro 4 odsto trošenja sredstava EU u periodu od 2015. do 2019, navodi EU agencija za borbu protiv korupcije (OLAF) i dodaje da je to daleko najgori rezultat od svih 27 država.Orban je takođe naljutio mnoge u bloku njegovanjem bliskih odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i prijetnjama da će podriti jedinstvo EU neophodno da bi se uvele i zadržale sankcije Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

Bonus video: