Grosi: Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj centrali Zaporožje se dodatno pogoršava

Dvjesta deseti dan rata u Ukrajini

43557 pregleda 35 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2022. 22:47h
Završeno
20:53h

Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj centrali Zaporožje se dodatno pogoršava, upozorio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grosi, dok su Ukrajinci optužili ruske snage da su ponovo bombardovale centralu.

"Situacija se dodatno pogoršava i ne možemo sebi dopustiti luksuz da čekamo da se dogodi neka katastrofa", rekao je Grosi poslije sastanka u francuskom predstavništvom pri Ujedinjenim nacijama (UN).

Sastanak je otvorio predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji u Njujorku učestvuje na godišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN.

Direktor IAEA je rekao da je razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim s kojim se sastao jutros u sjedištu UN.

"Dok god se nastavlja bombardovanje, rizici su ogromni", rekao je Grosi.

Ukrajinski nuklearni operater Energoatom optužio je danas Rusiju da je ponovo bombardovala lokaciju nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

U bombardovanju je oštećen dalekovod što je izazvalo zastoj rada nekoliko transformatora jednog od šest reaktora i kratkotrajno pokretanje agregata za hitne slučajeve, saopštio je Energoatom.

"Čak ni prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne zaustavlja Ruse", navodi se u saopštenju.

Energoatom je apelovao na IAEA da sprovede "odlučniju akciju" protiv Moskve.

Ukrajinci su naveli da radijacija iz centrale ne prelazi normu.

"Čak i u najgorim uslovima diplomatija ne treba nikad da se zaustavi. Naša je odgovornost da to uradimo pragmatičnim i realističnim predlozima i to pokušavamo da uradimo", rekao je Grosi. Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona je rekala da je cilj "demilitarizacija centrale u okviru ukrajinskog suvereniteta".

18:11h

Makron: Putinova djelimična mobilizacije je greška, povećaće izolaciju Rusije

18:11h

Šta Rusija dobija, a šta gubi djelimičnom mobilizacijom

Povezani članci

21. Septembar 2022.

Šta Rusija dobija, a šta gubi djelimičnom mobilizacijom

18:10h

Borel: Mir u svijetu doveden u opasnost odlukama Putina, prijetiti nuklearnim oružjem je neprihvatljivo

18:10h

Bajden: Rusija sramno prekršila povelju UN u Ukrajini, "ledi se krv" pred izvještajima o zločinima protiv civila

18:01h

Rusija je u srijedu oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini uz posredovanje saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, rekao je saudijski zvaničnik, prenosi Rojters.

Izmjena: 18:06h
17:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ne vjeruje da će svijet dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da upotrijebi nuklearno oružje, prenosi Rojters.

Govoreći u intervjuu za njemačku TV BILD, Zelenski je upozorio da se ne plaši Putinovih prijetnji, rekavši da će pozvati Rusiju da pokuša da zauzme više teritorije.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Ne vjerujem da će on (Putin) upotrijebiti ovo oružje. Mislim da mu svijet neće dozvoliti da koristi ovo oružje", rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao i da postoji sve manja vjerovatnoća razgovora sa Putinom o okončanju rata, dodajući da bi se to moglo dogoditi samo ako ruski lider povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije.

On je rekao da Ukrajina nije imala uticaja na to kada će se Putinova vladavina u Rusiji završiti, ali da želi da razgovara sa Moskvom sa pozicije snage.

Zelenski je takođe ponovio pozive Njemačkoj da isporuči oružje i sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, rekavši da su oni potrebni za spasavanje života.

11:08h

Članica Evropske unije, Letonija, koja se graniči sa Rusijom, neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od mobilizacije trupa Moskve, rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

11:06h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Rusija u invaziji na Ukrajinu izgubila 5.937 ljudi, a Ukrajina više od 100.000.

"Naši gubici do danas su 5.937 ljudi", rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal Rusija-24.

Dodao je da su gubici ukrajinske strane "već premašili više od 100 hiljada ljudi".

"U početnoj fazi, Oružane snage Ukrajine predstavljale su oko 201,202 hiljade ljudi, za to vrijeme 61.207 ljudi je poginulo, a 49.368 je ranjeno", rekao je Šojgu.

09:38h

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način da se pozabave bezbjednosnim problemima svih strana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad na, kako je rekao, "nuklearnu ucjenu".

Stav Kine o Ukrajini je dosljedan i jasan, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu za medije.

09:37h

Ruska mobilizacija bila je predvidiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularan i naglašava da rat ne ide po planu Moskve, rekao je agenciji Rojters savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

Podoljak je u tekstualnoj poruci rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da krivicu za pokretanje "ničim izazvanog rata" i pogoršanje ekonomske situacije Rusije prebaci na Zapad.

09:35h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je danas djelimičnu vojnu mobilizaciju.

09:34h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će ukazom predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji biti pozvano 300.000 dodatnog osoblja da učestvuje u "ruskoj vojnoj kampanji" u Ukrajini.

U intervjuu za rusku državnu televiziju, Šojgu je rekao da studenti i oni koji su služili kao vojni obveznici neće biti pozivani i da većina milionskih rezervi Rusije neće biti regrutovana.

Bonus video: