Pavlopulos: Pitanja Kosova i Kipra kao noć i dan

"Svi koji pokušavaju da nađu zajedničke tačke treba da nauče osnovne lekcije međunarodnog prava. Takva poređenja ne mogu biti učinjena", kazao je predsjednik Grčke
358 pregleda 0 komentar(a)
Prokopis Pavlopulos, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Prokopis Pavlopulos, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.10.2017. 12:30h

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopulos ocijenio je danas da se ne mogu ni na koji način porediti pitanja Kosova i Kipra jer je razlika između njih kao "noć i dan", a da se Evropa ne može koristiti za rješavanje sopstvenih problema. "Svi koji pripadamo Evropi imamo zajedničku vezu koja može da nam pomogne u svakom trenutku, ali treba da shvatimo da Evropa nije forum za rješavanje sporova, to je velika snaga, sila i ima veliku odgovornost", izjavio je Pavlopulos u Beogradu, poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pavlopulos je ocijenio da u rješavanju pitanja Kosova i Kipra postoji ogromna razlika, "kao noć i dan" i da će ko god pročita mišljenje Međunarodnog suda u Hagu iz 2010. razumjeti da ne postoji nikakva veza između te dvije stvari. "Svi koji pokušavaju da nađu zajedničke tačke treba da nauče osnovne lekcije međunarodnog prava. Takva poređenja ne mogu biti učinjena i takva mišljenja ne prolaze", kazao je predsjednik Grčke. Pavlopulos je rekao da je u odnosima Beograda i Prištine potrebno potpuno poštovanje teksta i duha rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. Pitanje Kipra, dodao je, nije nacionalno pitanje Grčke, niti bilateralno pitanje Grčke i Kipra, nego evropsko pitanje. "Kipar je punopravni član EU i evrozone i rješenje treba da bude u skladu s evropskim tekovinama i pravom", rekao je Pavlopulos i upitao da li je moguće da postoji članica EU, koja se smatra ravnopravnom s drugim članicama, a u kojoj se nalaze vojne trupe. "To je neprivatljivo i predstavlja kršenje međunarodnog prava i legitimiteta. Grčka traži poštovanje međunarodnog i evropskog prava", izjavio je grčki predsjednik.

O Kataloniji: Treba podržati jedinstvo Evrope

Pavlopulos je izjavio da poslije referenduma o nezavisnosti Katalonije treba vidjeti da li su mogući drugi presedani u Evropi i da je sada kritičan trenutak u kojem treba podržati jedinstvo Evrope. "Svi proživljavamo kritične trenutke za Evropu i treba da se pažljivo pozabavimo ovim pitanjima, da podržimo cjelovitost i jedinstvo Evrope, kako bi Evropa odigrala ulogu koja joj pripada", rekao je Pavlopulos i dodao: "Svaka članice EU treba da zna da kao pripadnica Unije ima ne samo prava nego i obaveze. Svi treba da primjenjujemo evropsko pravo i tekovine", rekao je predsednik Grčke.

Bonus video: