Izlazne ankete - pobjeda desnice na parlamentarnim izborima u Italiji

Kao lider najveće stranke u pobjedničkom savezu, Meloni je očigledan izbor da postane prva premijerka Italije

22081 pregleda 18 komentar(a)
Đorđija Meloni, Foto: Reuters
Đorđija Meloni, Foto: Reuters

Italijanski desničarski blok osvojio je 41 do 45 odsto glasova na parlamentarnim izborima, što će im biti dovoljno za formiranje parlamentarne većine.

To su pokazale izlazne ankete državne televizije RAI objavljenje nakon zatvaranja biralista u 23 časa, prenosi agencija Rojters.

Đorđija Meloni vodi krajnje desnu partiju Braća Italije.

Kao lider najveće stranke u pobjedničkom savezu, ona je očigledan izbor da postane prva premijerka Italije.

izlazne ankete Italija
foto: Reuters

Izlazna anketa TV Mediaset pokazala je da je partija Meloni osvojila 22,5 do 25,6 odsto glasova, partija Liga, Matea Salvinija, od 8,5 do 12,5 procenata, Naprijed Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koja je takođe članica desničarske koalicije 5 do 9 odsto glasova.

Prema izlaznoj anketi koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom osvojila je 25,5 do 29,5 dosto glasova, populistički pokret Pet zvijezda 13,5 do 17,5 odsto glasova. Centristička proevropska Akcija, prema izlaznim anketama, može da računati na 6,5 do 8,5 odsto glasova.

Parlamentarnim promjenama je za trećinu smanjena veličina oba doma - Dom poslanika će sada imati 400 mjesta, dok će Senat imati 200.

Prema projekcijama televizije RAI, desničarski savez osvojiće između 227 i 257 od 400 mjesta u donjem domu parlamenta i 111 do 131 od 200 mjesta u Senatu.

Braća Italije, biće najsnažnija pojedinačna politička snaga u Italiji, a na prošlim parlamentarnim izborima u proljeće 2018. imali su 4,35 odsto podrške.

Prvi jesenji nacionalni izbori u Italiji u više od jednog vijeka pokrenuti su partijskim sukobima koji su srušili vladu širokog nacionalnog jedinstva premijera Marija Dragija u julu.

Italija ima istoriju političke nestabilnosti i sledeći premijer će predvoditi 68. vladu zemlje od 1946. godine i suočiće se sa mnoštvom izazova, posebno rastućim troškovima energije i rastućim ekonomskim preprekama.

Ishod glasanja se, prenosi Rojters, takođe sa nervozom prati u evropskim prijestonicama i na finansijskim tržištima, imajući u vidu želju da se očuva jedinstvo u odnosima sa Rusijom i zabrinutost zbog zastrašujuće visokog javnog duga Italije.

Novi smanjeni parlament će se sastati 13. oktobra.

Bonus video: