Podjele u britanskoj vladi zbog plana premijerke Tras da poveća imigraciju

Premijerka je istakla da se neće izvinjavati zbog svog "nemilosrdnog fokusa na ekonomski rast" čak i ako to znači provođenje nepopularne politike

3042 pregleda 0 komentar(a)
Tras, Foto: REUTERS
Tras, Foto: REUTERS

Britanska premijerka Liz Tras uslijed nedostatka radne snage u ključnim industrijama, namjerava da pokrene veliku reviziju britanskog viznog sistema i poveća imigraciju kako bi se popunila slobodna radna mjesta i podstakao ekonomski rast.

Poslovni lideri pozdravljaju potez premijerke dok su pojedini članovi njenog kabineta ipak izrazili negodovanje, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Kako bi podstakla ekonomski rast, britanska premijerka bi mogla da proširi vladinu listu deficitarnih zanimanja i time pomogne preduzećima da popune upražnjena radna mjesta lakšim zapošljavanjem radnika iz inostranstva, piše Blumberg.

Nedostatak radne snage jedan je od glavnih problema koji su izrazili poslodavci u nizu sektora i Tras se suočila sa zahtjevima preduzeća za ublažavanje viznog režima za radnike.

Tras je tokom svoje kampanje za liderku torijevaca obećala da će se pozabaviti nedostatkom radne snage u poljoprivredi, dijelom izazvanim ograničenjima slobode kretanja poslije Bregzita i pojačanom pandemijom.

Nedavni vladin izvještaj upozorava da nedostatak radne snage loše utiče na prehrambeni i poljoprivredni sektor, često prisiljavajući poljoprivrednike da ubijaju zdrave svinje i ostavljaju plodove da trunu na poljima, ukazuje Blumberg.

Plan liberalizacije viznog režima mogao bi da naljuti neke glasače koji su podržali Bregzit, s obzirom na to da je antiimigraciono raspoloženje bilo ključni pokretač glasanja za izlazak iz Evropske unije 2016.

Tras je istakla da se neće izvinjavati zbog svog "nemilosrdnog fokusa na ekonomski rast" čak i ako to znači provođenje nepopularne politike, ističe Blumberg, dodajući da se očekuje da će vlada kasnije ove godine iznese plan za reformu migracija.

Planovi premijerke Tras da se revidira vizni sistem izazivaju podjele unutar njenog kabineta, piše Tajms.

Prema vladinim planovima lista deficitarnih zanimanja biće proširena a prioritet bi mogli biti strani radnici potrebni za velike infrastrukturne projekte, telekomunikacije i u industriji nuklearne i obnovljive energije.

Vlada se takođe priprema za proširenje sheme sezonskih radnika koja, naglašava londonski list, omogućava dolazak do 40.000 berača voća i povrća u Britaniju na najviše šest mjeseci svake godine.

Tokom sastanka vladinog odbora prošle nedjelje ministar kabineta Nadhim Zahavi rekao je da je zagovarao ublažavanje ograničenja kako bi se poboljšao ekonomski rast, ukazujući na ankete koje sugerišu da postoji značajna podrška migraciji.

Izvor Tajmsa kažu da su se ovome suprotstavili ministrka unutrašnjih poslova Suela Brejverman i ministar privrede Džekob Riz-Mog, a značajne rezerve iznijela je i ministrka za trgovinske poslove Kemi Badenok. Ministar privrede je rekao da će podržati promjene samo ako se pokaže da značajno povećavaju BDP.

Unošenjem izmjena na "listu deficitarnih zanimanja" koje pozdravljaju predstavnici poslodavaca i poslovne grupe u Britaniji, premijerka Tras je, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, spremna da prkosi nekim od svojih kolega iz kabineta koji se protive imigraciji.

Uključivanje na listu Ministarstva unutrašnjih poslova omogućava migrantima izvan Evropske unije jednostavniji ulazak u Britaniju zbog nižih naknada za vize i odricanja od uobičajene obaveze poslodavaca da dokažu da ne postoji odgovarajući lokalni radnik za tu ulogu.

Revizija bi, dodaje Fajnenšel tajms, takođe mogla da podrži ublažavanje zahtjeva za poznavanjem engleskog jezika u nekim sektorima kako bi se omogućilo da više stranih radnika uđe u zemlju.

Reviziju su pozdravile poslovne grupe, koje su zahtijevale proširivanje liste deficitarnih zanimanja kako bi se pozabavili manjkom radne snage u određenim industrijama koje su pogoršane Bregzitom i pandemijom kovid-19.

Predstavnici poslodavaca su istakli da će revizija osigurati da firme imaju dovoljno ljudi "koji su im potrebni za razvoj, što je od koristi svima".

Istraživanje Britanske privredne komore ovog ljeta na 5.700 preduzeća pokazalo je da više od 60 odsto kompanija treba da pronađe više osoblja u Velikoj Britaniji, ali više od tri četvrtine se muči sa zapošljavanjem. U građevinskom sektoru, na primjer, 83 odsto kompanija je prijavilo poteškoće pri zapošljavanju.

Bonus video: