najvažniji izazov uklanjanje otrovnih mamaca

Bjeloglavi supovi iz Španije pušteni u prirodu na Kipru radi spasavanja vrste

Zbog zlonamjernog trovanja broj te vrste ptica spao na svega desetak primjeraka

3106 pregleda 1 komentar(a)
Bjeloglavi sup, Foto: REUTERS
Bjeloglavi sup, Foto: REUTERS

Na Kipru je u prirodu pušteno petnaest bjeloglavih supova nabavljenih iz Španije radi oživljavanja ostrvske populacije tih ptica koja je zbog zlonamjernog trovanja spala na svega desetak primjeraka, rekli su danas stručnjaci za očuvanje prirode u Nikoziji.

Prema navodima organizacije "LIFE with Vultures CY", te velike ptice su iz Španije dopremljene prije oko godinu dana, ali su držane u posebnim kavezima kako bi se prije puštanja na slobodu prilagodile lokalnim uslovima.

Na pribavljene ptice zakačeni su GPS transmiteri kako bi se pratilo njihovo kretanje i pazilo na njihovo zdravlje.

Iskustva iz drugih evropskih zemalja pokazuju da će se uvezene ptice pomiješati s preostalim domaćim primjercima na mjestima za ishranu i odmor.

Konzervatori kažu da obnavljanje populacije bjeloglavih supova na Kipru u ranijim razmjerama ostaje dugoročni cilj, a da je najhitniji izazov - uklanjanje otrovnih mamaca u prirodi kao najveće prijetnje za ovu vrstu ptica.

Jedna skorašnja studija prognozira da će bjeloglavi supovi iščeznuti s Kipra u narednih 15 godina ako ne prestane trovanje ptica i ako se nove ne unesu iz inostranstva.

Iz Španije gdje živi između 90 i 95 odsto cjelokupne evropske populacije tih ptica, na Kipar će iduće godine biti donijeto i pušteno još 15 bjeloglavih supova.

Bjeloglavi supovi mogu biti dugački do 1,2 metra s rasponom krila do 2,8 metara, a hrane se lešinama životinja.