neće se koristiti šporet i rerne

Skupa struja u Briselu: U nekim restoranima služiće se samo hladna jela uz svijeće

Vlasnica restorana u Valoniji Roksen Godfroa izjavila je za RTL da više ne može da plaća račune pa će morati da zatvara svoj restoran na tri ili četiri dana sedmično i da radi na drugom mjestu

8229 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neki briselski restorani će naredna četiri dana na meniju imati samo hladna jela, a večeru će posluživati uz svijeće, želeći da na taj način skrenu pažnju na poteškoće s kojima se suočavaju zbog poskupljenja električne energije.

Kuvari od danas do nedjelje neće koristiti šporete ni rerne, a gosti će moći da naruče samo jela i pića koja ne zahtijevaju uključivanje električnih uređaja.

"Biće potrebni trud i mašta da za svoje mušterije obezbijedimo recepte bez korišćenja naše opreme. To će značiti služenje hladnih jela ili korišćenje roštilja, jer ćemo isključiti sve, osim frižidera koji su važni za čuvanje hrane", izjavila je za list Le Soar vlasnica restorana Pia Renoda.

Vlasnica restorana u Valoniji Roksen Godfroa izjavila je za RTL da više ne može da plaća račune pa će morati da zatvara svoj restoran na tri ili četiri dana sedmično i da radi na drugom mjestu.

"Plaćala sam struju 380 eura mjesečno, a sada plaćam 1.050 eura", rekla je ona, prenosi EURACTIV.com.

Lider centrističke partije Les Engagés Maksim Prevo okrivio je vlasti da ne pomažu dovoljno ugroženim građanima i upozorio na društvenu krizu.

On je ukazao na zatvaranje firmi i da je 40 odsto Belgijanaca u riziku od siromaštva, a da dva od tri Belgijanca već moraju da se odreknu slobodnog vremena da bi se prehranili ili platili grijanje.