Izazov za Putinov plan da osvoji Donbas

Pad grada Limana mogao bi otvoriti put ukrajinskim snagama da pokrenu napade na velike djelove teritorije koje Rusija planira da pripoji

17079 pregleda 12 komentar(a)
U Moskvi je za danas planirana ceremonija proglašenja ukrajinskih oblasti dijelom Rusije, Foto: Reuters
U Moskvi je za danas planirana ceremonija proglašenja ukrajinskih oblasti dijelom Rusije, Foto: Reuters

Ukrajinske trupe su na putu da osvoje istočni grad Liman koji drže Rusi, što bi bio novi udarac za kampanju ruskog predsjednika Vladimira Putina u Donbasu dok se priprema da tu oblast proglasi dijelom Rusije.

Osvajanje grada na sjeveru Donjecke oblasti moglo bi ukrajinskim snagama otvoriti put za prodor u susjednu Lugansku oblast, osujećujući Putinov plan da osvoji čitavu industrijsku oblast Donbas, smatraju analitičari.

Te oblasti su među četiri dijela teritorije istočne i južne Ukrajine koje će Putin, kako se očekuje, danas proglasiti pripojenim Rusiji nakon referenduma koje su Kijev i Zapad odbacili kao lažne.

Ujedinjenje nacije su juče saopštile da bi formalno pripajanje ukrajinskih oblasti predstavljalo “opasnu eskalaciju” sukoba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je za danas zakazao vanredni sastanak sa bezbjednosnim i vojnim čelnicima i obećao snažan odgovor na potez koji, kako je rekao, uništava šanse za oživljavanje mirovnih pregovora.

”Referendumi su “ništavni i ne mijenjanju stvarnost. Teritorijalni integritet Ukrajine biće ponovo upostavljen. A naša reakcija na priznavanje rezultata od strane Rusije biće veoma oštra,” naveo je Zelenski u saopštenju.

Zvaničnici ruske vlade su saopštili da će četiri oblasti potpasti pod nuklearni kišobran Moskve pošto budu formalno pripojene Rusiji.

Putin juče tokom konferencije šefova bezbjednosnih i obavještajnih agencija -
Putin juče tokom konferencije šefova bezbjednosnih i obavještajnih agencija -foto: Reuters

Putin je javno podržao planove o aneksiji ukrajinske teritorije u govoru prošle nedjelje u kojem je takođe objavio poziv stotinama hiljada ruskih rezervista. On je upozorio da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu ruske teritorije ako bude potrebno. Kijev je poručio da ga takve prjetnje neće pokolebati i da će nastaviti sa planovima da istjera sve ruske snage iz Ukrajine.

Putin je juče rekao da je Zapad spreman da izazove “obojene revolucije” i krvoproliće u bilo kojoj zemlji, ne navodeći konkretno zemlju.

Dok desetine hiljada Rusa bježe u inostranstvo kako bi izbjegli vojni poziv, Finska je zatvorila jednu od malobrojnih preostalih ruta za Evropu, rekavši da neće više puštati Ruse sa turističkim vizama EU da ulaze kopnenim putem.

Više od polovine Rusa je osjetilo se uplašeno ili uznemireno nakon što je čulo za vojni poziv, prema anketi koju je juče objavio nezavisni Levada centar.

Putin je juče rekao da je Zapad spreman da izazove “obojene revolucije” i krvoproliće u bilo kojoj zemlji

Grad Liman je mjesecima bio logistički i transportni centar za ruske opreracije na sjeveru Donjecka i njegovo osvajanje bio bi najveći uspjeh Kijeva otkad je munjevitom kontraofanzivom ponovo osvojio velike djelove Harkovske oblasti ovog mjeseca.

Suzava se prostor Ukrajine da ostvari veliki napredak prije zime, što usporava operacije i daje Rusiji više vremena da ojača svoje linije.

Vojni analitičar Konrad Muzika kaže da ruske snage pokušavaju da što duže pružaju otpor u Limanu kako bi kupili više vremana da pripreme odbrambene linije i da će taj grad pasti po ukrajinsku kontrolu.

”Rusi pokušavaju da odlože akcije Ukrajine koliko god je moguće kako bi napravili ili unaprijedili svoje linije odbrane između Sjeverodonjecka i granice sa Rusijom,” rekao je.

Set Džons iz Centra za bezbjednosne i međunarodne studije u Vašingtonu smatra da bi pad Limana naglasio “nepovezanost u Kremlju između fantazije i realnosti.”

Finska je u ponoć zatvorila granicu za ruske turiste -
Finska je u ponoć zatvorila granicu za ruske turiste -foto: reuters

”Putin preko lažnih referenduma pokušava da učvrsti kontrolu nad oblastima koje zapravo gubi. Pad Limana bi takođe zadao još jedan udarac za Putinov cilj zauzimanja cijelog Donbasa.”

Muzika je rekao da još nije jasno kako će se odigravati mobilizacija stotina hiljada ruskih rezervista sa ciljem popunjavanja velikih rupa u ljudstvu.

”Ako Rusija počne da masovno raspoređuje taj personal, to će imati makar kratkoročni efekat na bojno polje. To bi moglo usporiti tempo ukrajinskih napada,” rekao je.

SAD su objavile paket naoružanja za Ukrajinu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, koji uključuje raketni sistem HIMARS, prateću municiju, različite vrste sistema protiv dronova i sisteme radara, prenio je Rojters. Ukupna američka vojna pomoć porasla je na 16, 2 milijarde dolara.

Bonus video: