Katabata - belgijski megaprojekat obnovljive energije

Profesor Damijen Ernst i njegov tim rade u Liježu na uslovima izvodljivosti za postavljanje ogromne vjetroelektrane na jugu Grenlanda, na udaljenom i gotovo nenaseljenom području

6773 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bi ubrzali energetsku tranziciju, naučnici sa Univerziteta u Liježu promovišu postavljanje desetina hiljada vjetroturbina na Grenlandu za snabdijevanje električnom energijom velikog dijela Evrope, prenio je portal Fokus na Belgiju.

Profesor Damijen Ernst i njegov tim rade u Liježu na uslovima izvodljivosti za postavljanje ogromne vjetroelektrane na jugu Grenlanda, na udaljenom i gotovo nenaseljenom području.

Njihova istraživanja su pokazala da bi vrlo specifični vjetrovi obezbijedili prinos energije neuporediv sa onim koji su do sada dobijali na kontinentalnim lokacijama.

U tom dijelu Grenlanda duva vjetar izazvan hlađenjem vazdušnih masa dolaskom u kontakt sa ledom. Rezultat je brz i konstantan vjetar, nazvan katabatski vjetar, po kojem je projekat Katabata i dobio ime.

Isporuka električne energije evropskom kontinentu ostaje veliki izazov.

Pored opcije od 4.000 kilometara dugačkog kabla ispod okeana, tim Damijena Ernsta favorizuje na licu mjesta transformaciju proizvedene električne energije u molekule bogate energijom.

Realizacija takvog projekta zahtijevala bi ulaganje od oko 10 milijardi eura. Ali njegova dugoročna finansijska i klimatska isplativost već privlači interesovanje velikih energetskih grupa, dodao je Fokus na Belgiju.

Bonus video: