Kadirov: Komandanti da krvlju operu sramotu

Nakon gubitka strateški važnog grada na istoku Ukrajine, čečenski lider i osnivač grupe plaćenika Vagner Jevgenij Prigožin javno ismijali i osudili način na koji se upravlja ratom u Ukrajini

26444 pregleda 7 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Rojters
Ramzan Kadirov, Foto: Rojters

Nakon povlačenja ruskih trupa iz strateški važnog grada na istoku Ukrajine dvojica uticajnih saveznika predsjednika Vladimira Putina učinila su nešto neuobičajeno u modernoj Rusiji: javno ismijali rukovodstvo ratne mašinerije.

Gubitak uporišta Limana, usljed čega su zapadni djelovi regiona Lugansk izloženi, pogodilo je u živac Ramzana Kadirova, lidera južne ruske republike Čečenije.

Kadirov, koji je blizak Putinov saveznik od kako je njegov otac i bivši predsjednik Čečenije, Ahmad, ubijen u bombaškom napadu 2004. u Groznom kada je stradao i Rojtersov reporter, kazao je da bi Rusija trebalo da razmotri upotrebu malog taktičnog nuklearnog oružja u Ukrajini kao odgovor na gubitke.

Putin i Kadirov u Moskvi u avgustu 2019.
Putin i Kadirov u Moskvi u avgustu 2019.foto: REUTERS

Mediji su pažnju usredsredili na nuklearnu prijetnju, međutim njegove javne kritike koje je uputio glavnim ruskim generalima mogu biti jednako značajne u Rusiji gdje je javno osporavanje ratnih napora od strane političke elite praktično tabu tema.

”Nepotizam u vojsci neće donijeti ništa dobro”, kazao je Kadirov, dodajući da komandantu ruskih snaga u toj oblasti treba oduzeti medalje i poslati ga na prvu liniju fronta sa oružjem kako bi krvlju oprao sramotu.

Takav javno izraženi prezir prema generalima koji upravljaju ruskim ratom značajan je jer ukazuje na stepen frustracije unutar Putinove elite zbog načina vođenja rata dok istovremeno podriva pažljivo izgrađen narativ Kremlja.

Na pitanje o izjavama Kadirova, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao: “Ovo je veoma emotivan trenutak. Lideri regiona imaju pravo da izlože svoje viđenje”, kazao je Peskov novinarima. “Čak i u teškim trenucima, emocije treba da budu isključene iz procjena”, kazao je Peskov.

U novom porazu za Moskvu, jedan proruski zvaničnik je potvrdio da ukrajinske snage napreduju duž zapadne obale Dnjepra u regionu Herson na jugu Ukrajine, jednom od četiri regiona za koja je Putin prošle nedjelje kazao da ih pripaja Rusiji.

Porazi u Ukrajini mogli bi da potkopaju Putina, rekla je Tatjana Stanovaja, stipendistkinja Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir. “Sve do septembra, ruske elite su donijele pragmatičan izbor da podrže Putina kao garanta protiv poraza”, rekla je Stanovaja. “Ali stvari su otišle tako daleko da će sada možda morati da biraju između različitih scenarija za poraz. To Putina čini daleko ranjivijim, jer će možda otkriti da se on i elite odlučuju za različite scenarije”.

U emotivnom intervjuu u subotu, penzionisani general i član Dume iz Putinove partije Ujedinenja Rusija Andrej Guruljov kazao je da on ne može da objasni pad Limana. On je zatim rekao da su vojnici koji su branili grad bili osuđeni na propast od strane “sistema... konstantnih laži” koji stvara probleme unutar ruske vojske a koje zataškavaju nadređeni.

Ramzan Kadirov je naveo da je on o mogućnosti poraza u Limanu prije dvije nedjelje razgovarao sa Valerijem Gerasimovim, načelnikom ruskog generalštaba, ali da je Gerasimov odbacio tu ideju.

Gerasimov, 67, jeste treći najuticajniji čovjek u ruskoj vojsci nakon Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

”Ne znam kakve izvještaje ministarstvo odbrane podnosi vrhovnom komandantu (Putinu), ali po mom ličnom mišljenju, treba preduzeti drastičnije mjere”, kazao je Kadirov.

Na pitanje kako komentariše izjave Kadirova, uticajni osnivač Vagner grupe plaćenika, Jevgenij Prigožin, čestitao je čečenskom lideru.

”Ramzane - razbijaš čovječe”, kazao je Prigožin. “Svu tu kopilad treba poslati bosonoge na front sa automatskim oružjem”. Na pitanje da li njegove riječi treba tumačiti kao kritiku ministarstva odbrane, Prigožin je ironično odgovorio. “Bože sačuvaj”.

”Ove izjave nijesu kritike, već samo manifestacija ljubavi i podrške”, kazao je on. “Ja, a prije svega Ramzan Ahmatovič, smo krajnje kulturni ljudi”, kazao je Prigožin.

Bonus video: