Ruski istražitelji: Najmanje troje mrtvih u eksploziji na Krimskom mostu

Dvjesta dvadeset sedmi je dan rata u Ukrajini

39372 pregleda 45 komentar(a)
Oštećen Kerčki most, Foto: Reuters
Oštećen Kerčki most, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2022. 00:44h
Završeno
21:51h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je večeras dekret o jačanju mjera zaštite Krimskog mosta i energetske infrastrukture između Krima i Rusije.

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) od sada je zadužena za bezbjednost, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putinov potez uslijedio je nakon što je današnja eksplozija izazvala djelimično rušenje mosta koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom, oštetivši važnu liniju snabdijevanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju indirektno priznao odgovornost za napad na most govoreći o vremenu na Krimu, ali se nije osvrnuo na njegov uzrok.

"Danas je bio dobar i pretežno sunčan dan na teritoriji naše države. Nažalost, na Krimu je bilo oblačno", rekao je on.

18:39h

Ministarstvo saobraćaja Rusije saopštilo je da vozovi ponovo mogu da počnu da koriste Krimski most, prenosi agencija Rojters. 

Navode da vozovi ponovo mogu da počnu da koriste drumski i željeznički most između Rusije i Krima nakon što je ranije oštećen u eksploziji, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja u subotu.

16:44h

Ruska vojska objavila je danas da imenuje novog komandanta svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini poslije niza gubitaka na terenu i znakova rastućeg nezadovoljstva unutar ruske elite oko vođenju sukoba.

"General vojske Sergej Surovikin imenovan je za komandanta kombinovanih vojnih grupacija u zoni specijalne vojne operacije" u Ukrajini objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane preko Telegrama.

Pedesetpetogodišnji Surovikin je veteran građanskog rata u Tadžikistanu 1990-ih, drugog rata u Čečeniji tokom 2000-itih i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine.

Do sada je upravljao grupacijom snaga Jug u Ukrajini, prema izvještaju ruskog ministarstva iz jula.

Ime njegovog prethodnika nikada ranije nije zvanično objavljeno ali prema ruskim medijima radi se o generalu Aleksandru Dvornikovu, takođe veteranu drugog rata u Čečeniji i komandantu ruskih snaga u Siriji od 2015. do 2016.

Objava je takođe data na dan kada je u eksploziji djelimično uništen Krimski most, ključna infrastruktura za snabdijevanje tog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. kao i za snabdijevanje ruskih snaga u Ukrajini.

Izmjena: 21:54h
14:57h

Najmanje troje ljudi stradalo je u eksploziji koja je oštetila Krimski most koji vezuje kopneni dio Rusije sa tim pripojenim ukrajinskim poluostrvom, javili su danas ruski istražitelji i naveli da su identifikovali vozača kamiona-bombe.

"Prema preliminarnim podacima, tri osobe stradale su kao posljedica nesreće. Vjerovatno se radi o putnicima u automobilu koji je bio blizu kamiona kada je eksplodirao", naveo je ruski Istražni komitet u saopštenju.

Ruske vlasti saopštile su danas da je kamion-bomba izazvao požar i urušavanje dijela mosta koji povezuje Krimsko polustrvo sa kopnenim dijelom Rjusije.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je eksplozija kamiona-bombe zapalila sedam vagona-cistjerni zbog čega su se djelimično srušila dvije dionice mosta.

Komitet nije u prvom saopštenju nikog okrivio za eksploziju, prenosi agencija AP.

a
foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je formiranje vladine komisije koja će utvrditi činjenice.

Drumsko-željeznički Krimski most dug 19 kilometara izgrađen je preko Kerčkog prolaza i povezuje Crno i Azovsko more. Izgrađen je po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, da poveže krimsko poluostrvo sa kopnenim dijelom Rusije, a otvoren je za saobraćaj 2018. godine.

Krim predstasvlja simboličnu vrijednost za Rusiju i važan je za podržavanje ruskih vojnih operacija na jugu Ukrajine.Tim mostom se između ostalog prevozi vojna oprema ruske vojske koja se bori u Ukrajini.

(BETA)  

12:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas građanima Cetinja i poručio da su sankcije Rusiji obavezne, te da ih vremenom treba pojačavati. Zahvalio se svima koji su uz Ukrajinu.

11:57h

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde američkih dolara hitnog zajma radi dodatnog finansiranja kako bi ta zemlja uspjela održati svoju ekonomiju dok se bori protiv ruske invazije.

Novac će stići iz novog programa za hitna posuđivanja radi rješavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te finansijske institucije odobrio prošlog mjeseca, prenosi SEEbiz.

Ukrajina je takođe tražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizovala podrška donatora, objavio je MMF.

Izvršna direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru.

"To je vitalno kako bi se pomoglo katalizovati hitno potrebna podrška donatora i pomogao utrti put za punu primjenu programa kreditiranja", rekla je Georgieva.

MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, uzrokovao strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol, procijenivši da će ove godine ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) pretrpjeti pad od 35 odsto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je MMF-u.

MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita.

Neimenovani izvori kazali su da je Ukrajina dobila dovoljno finansijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahtjeve u pogledu održivosti svog duga u nastojanju da se kvalifikuje za dalje hitne zajmove.

(Mina business)

Izmjena: 21:54h
10:38h

Povodom incidenta na mostu koji povezuje Krim sa ruskom transportnom mrežom oglasila se i krimska željeznica.

Kazali su da se vagon cistijerne u zadnjem dijelu teretnog voza zapalio jutros dok je prelazio most.

Ranije su ruske vlasti na Krimu saopštile da se objekat za koji se vjeruje da je rezervoar za gorivo zapalio na Krimskom mostu, ali da plovni lukovi vijadukta nijesu oštećeni.

Nacionalni antiteroristički komitet u Moskvi saopštio je, međutim, da je požar na mostu izazvan automobilom-bombom.

„Danas na drumskom dijelu Krimskog most eksplodirao je kamion-bomba koji je zapalio sedam željezničkih cistijerni koje su se kretale ka Krimu“, naveo je taj komitet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Krimski ost 2018. godine nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, kojim je ranije upravljala Ukrajina, što je dovelo do sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

(MINA)

Izmjena: 21:54h
09:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je juče proslavio 70. rođendan, suočen je sa najtežom krizom svoje 23-godišnje vladavine. Njegova vojska trpi poraze u Ukrajini, stotine hiljada ruskih vojnika bježi od naredbe o mobilizaciji, a nesloga unutar ruske elite oko toga ko je kriv za poraze na bojnom polju postala je javna.

Povezani članci

08. Oktobar 2022.

Od obećanja stabilnosti do nuklearnih prijetnji

09:08h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika oglasio se nakon suprotstavljenih izvještaja o eksploziji ili požaru koji je oštetio most koji povezuje rusko kopno sa okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krim, nazivajući to "početkom", ali ne preuzimajući direktno odgovornost Kijeva za taj događaj.

„Sve nelegalno mora biti uništeno, sve pokradeno mora biti vraćeno u Ukrajinu, sve što je okupirala Rusija mora biti protjerano“, napisao je Mihail Podoljak na Tviteru.

Izmjena: 09:15h
09:06h

Rezervoar za gorivo zapalio se rano u subotu na Kerčkom mostu, javila je ruska državna novinska agencija RIA, dok su ukrajinski mediji prenijeli eksploziju, a snimci objavljeni na Tviteru pokazuju kako gori voz.

Saobraćaj je obustavljen na drumskom i željezničkom mostu, koji je otvoren 2018. da bi povezao Krim sa ruskom transportnom mrežom.

„Rezervoar za gorivo na jednoj od dionica Krimskog mosta gori. Lukovi nisu oštećeni“, javila je RIA, pozivajući se na pokrajinskog zvaničnika, ali nije precizirala uzrok.

eks
foto: Reuters

Rojters je prenio izvještaje ukrajinskih medija u kojima se tvrdi da se na mostu dogodila eksplozija oko šest ujutru, a snimci postavljeni na Tviter pokazuju kako brojni vagoni goriva gore na željezničkom dijelu mosta, dok je putni dio mosta teško oštećen.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi te izvještaje i snimke.

(HINA)

09:05h

Dvjesta dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage oslobodile 2.434 kvadratna kilometra i 96 naselja na istoku zemlje. 

Lideri Evropske unije saglasili su se u Pragu da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini.

Bonus video: