Ruski tvrdolinijaši pozivaju na osvetu

Ukrajinski zvaničnici likovali zbog štete koju je pretrpio Krimski most, ali nisu direktno preuzeli odgovornost. "Zloglasni" general imenovan da vodi ofanzivu u Ukrajini

21823 pregleda 19 komentar(a)
Umjetnički prikaz oštećenog mosta u centru Kijeva, Foto: Rojters
Umjetnički prikaz oštećenog mosta u centru Kijeva, Foto: Rojters

U snažnoj eksploziji juče je oštećen ruski drumsko- željeznički most ka Krimu, prestižni simbol aneksije poluostrva i ključna ruta za snabdijevanje ruskih snaga koje se bore da zadrže okupiranu teritoriju na jugu Ukrajine.

Eksplozija na mostu preko Kerčkog moreuza, za koju Rusija nije odmah nikoga okrivila, izazvala je likovanje ukrajinskih zvaničnika, ali bez direktnog preuzimanja odgovornosti. Ruski zvaničnici su saopštili da su poginule tri osobe, vjerovatno putnici u automobilu koji se kretao u blizini kamiona koji je eksplodirao.

Uprkos šteti, ograničeni drumski saobraćaj nastavljen je oko 10 sati nakon eksplozije, a Ministarstvo saobraćaja je kasnije juče saopštilo da vozovi mogu da nastave da koriste most.

bridge
foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je naredio da se pojača obezbjeđenje mosta kao i infrastrukture koja snabdijeva Krim strujom i prirodnim gasom, objavila je agencija Interfaks. U dekretu se dodaje da će Federalna služba bezbjednosti (FSB) biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, prenio je Rojters.

Rusija je oduzela Krim Ukrajini 2014, a Putin je uz veliku pompu četiri godine kasnije otvorio Krimski most koji povezuje poluostrvo sa ruskom transportnom mrežom. Dragulj u kruni Putinovih infrastrukturnih projekata dugačak je 19 kilometara, a ruski mediji su ga opisivali kao "građevinu vijeka".

Most sada predstavlja glavnu arteriju za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većim dijelom Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i za pomorsku luku Sevastopolj. Snažno je branjen od početka totalne ruske invazije na Ukrajinu i Moskva je upozoravala na odmazdu ako bude napadnut.

Šteta bi mogla da dodatno pomuti ohrabrujuće poruke Kremlja da se "specijalna vojna operacija" odvija po planu

Ruski zvaničnici i vojni blogeri su juče pozvali na osvetu napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, a jedan član krimskog parlamenta je upozorio da će sve manje od "ekstremno grubog" odgovora biti znak slabosti.

Genadij Zjuganov, šef ruske Komunističke partije, rekao je da bi "teroristički napad" trebalo da bude poziv na buđenje. "Specijalna operacija mora biti pretvorena u protivterorističku operaciju", poručio je.

Nije poznato da li je u pitanju namjeran napad, ali šteta na tako značajnoj infrastrukturi nastala je u trenutku kada je Rusija pretrpjela nekoliko poraza na bojnom polju i mogla bi dodatno da pomuti ohrabrujuće poruke Kremlja građanima da se "specijalna vojna operacija" odvija po planu.

Eksplozija se dogodila dan nakon Putinovog 70. rođendana i podudarila se imenovanjem generala vazduhoplovstva Sergeja Surovikina, za komandanta svih ruskih snaga koje se bore u Ukrajini. To je treće rusko visoko vojno imenovanje u periodu od sedam dana.

Surovikin sa Putinom na ceremoniji dodjele odlikovanja 2017.
Surovikin sa Putinom na ceremoniji dodjele odlikovanja 2017. foto: Beta/AP

Surovikin (55) je predvodio Vazdušno-kosmičke snage Rusije od 2017. Kako se navodi na sajtu ruskog ministarstva odbrane, komandovao je gardijskom divizijom stacioniranom u Čečeniji 2004. godine, tokom rata Moskve protiv islamističkih pobunjenika, a odlikovan je medaljom za službu u Siriji 2017. godine.

On je u Siriji optužen za "kontroverznu" taktiku uključujući neselektivno bombardovanje antivladinih boraca.

Napad na most će dodatno oslabiti moral Rusije, i dati dodatni podsticaj Ukrajini. Moguće je da ga Rusi mogu obnoviti, ali ne mogu da ga brane dok gube rat

To je prvo zvanično imenovanje samo jednog zapovjednika za sve ruske snage na bojnom polju u Ukrajini. "Gardijan", koji ga opisuje kao "zloglasnog generala koji je otvorio vatru na prodemokratske demonstrante 1990-ih", piše da njegovo imenovanje možda ukazuje na to da je ruskim vlastima sada jasno da je vojska u opasnosti od kolapsa u Ukrajini, čije snage napreduju u svih četiri oblasti koje je Putin prošle nedjelje proglasio pripojenim.

Britanski list dodaje da Kremlj možda želi i da odgovori na kritike nacionalista koji optužuju vojsku da loše vodi rat i da ne koristi dovoljno grubu taktiku da primora vladu u Kijevu da se pokori.

"Srećan rođendan, predsjedniče"

Šef ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Oleksij Danilov, objavio je na društvenim mrežama prizor zapaljenog mosta uz snimak Merilin Monro kako pjeva "Srećan rođendan, gospodine predsjedniče".

Od početka invazije 24. februara, ukrajinski zvaničnici su redovno aludirali na to da žele da unište most, koji se u Ukrajini smatra simbolom ruske okupacije Krima. Ukrajinska poštanska služba saopštila je juče da će štampati specijalnu markicu u znak sjećanja na eksploziju.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je ocijenio da su za eksploziju krivi sukobi unutar užeg kruga Putinovih saradnika

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju navelo da njegove snage na jugu Ukrajine mogu biti "u potpunosti snabdjevene" postojećim kopnenim i morskim putevima.

Iako postoje drugi načini za snabdijevanje Krima, uključujući njegove luke, šteta za most je od ogromne važnosti za mjesto za koje je Rusija do skoro smatrala da je van dometa Ukrajine.

Napad na most "će dodatno oslabiti moral Rusije, i dati dodatni podsticaj Ukrajini", ocijenio je Džejms Niksi iz londonskog Četam Hausa. "Moguće je da ga Rusi mogu obnoviti, ali ne mogu da ga brane dok gube rat".

 Putin juče je naredio da se pojača obezbjeđenje mosta
Putin juče je naredio da se pojača obezbjeđenje mostafoto: Reuters

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da reakcija Kijeva na uništavanje civilne infrastrukture "svjedoči o njegovoj terorističkoj prirodi".

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da činjenica da je kamion putovao iz Rusije pokazuje da su eksploziju organizovali ruski operativci.

"Nesumnjivo, svjedoci smo početka velikih negativnih procesa u Rusiji", kazao je Podoljak.

"Ovo je konkretna manifestacija sukoba između FSB i privatnih vojnih kompanija s jedne strane i Ministarstva odbrane/Generalštaba Ruske Federacije s druge". On je ranije objavio na Tviteru da je jučerašnji incident samo "početak".

Bonus video: