Stoltenberg: Opasne posljedice po Rusiju u slučaju upotrebe nuklearnog oružja

Invazija Rusije na Ukrajinu - 231. dan

45910 pregleda 23 komentar(a)
Jedna od uništenih zgrada u Limanu, Foto: Reuters
Jedna od uništenih zgrada u Limanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2022. 21:11h
Završeno
21:10h

Francuska će isporučiti radare i PVO sisteme Ukrajini u narednim nedeljama, posebno da pomogne toj zemlji zbog napada dronovima, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Govoreći u intervjuu na televiziji Frans 2, Makron nije pružio detalje o tome koji tip protivvazdušnih projektila bi mogao biti isporučen, piše Rojters.

20:31h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da što više finansijskih sredstava ta zemlja dobije kao podršku međunarodnih donatora, prije će se okončati rat.

Zelenski je naveo da je potrebno 38 milijardi dolara za zatvaranje procijenjenog budžetskog deficita za narednu godinu, prenosi Rojters.

"Što više pomoći Ukrajina sada dobije, to ćemo prije doći do okončanja ruskog rata, i to što prije i pouzdanije garantovaćemo da se takav surovi rat neće proširiti u druge zemlje", rekao je Zelenski u onlajn obraćanju na forumu tokom godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu.

19:53h

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena razmatra potpunu zabranu uvoza ruskog aluminijuma, kao odgovor na vojnu eskalaciju Rusije u Ukrajini, prenosi Blumberg.

19:44h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je na putu za Kijev nakon razgovora sa ruskim zvaničnicima o postavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Poslije sastanaka u Sankt Peterburgu se vraćam Kijev. Rad na uspostavljanju zone bezbjednosti i zaštite oko nuklearne elektrane Zaporožje se nastavlja", naveo je Grosi na Tviteru.

19:43h

Ministri energetike EU postigli su opštu saglasnost da bi zemlje bloka trebalo da počnu zajedničku kupovinu gasa prije sljedećeg ljeta, i saglasili se da je potrebna alternativna referentna cijena gasa, izjavio je češki ministar industrije Jozef Sikela.

Sastanak ministara bloka u Pragu pomogao je u prevazilaženju razlike među državama članicama EU, rekao je Sikela, kako prenosi Rojters.

16:05h

Spoljno snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane Zaporožje je obnovljeno, saopštio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

U objavi Grosija na Tviteru navodi se da je nuklearka Zaporožje ostala bez struje usljed granatiranja obližnje trafo-stranice.

16:03h

Upotreba nuklearnog oružja malog dometa u Ukrajini imala bi ozbiljne posljedice po Rusiju, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Upitan kakav bi bio odgovor ukoliko Rusija upotrijebi nuklearno oružje bilo gdje, Stoltenberg je rekao da je NATO defanzivna alijansa i da je tu da spriječi konflikt ili rat.

"Ojačali smo našu moć odvraćanja kako bismo poslali vrlo jasnu poruku Rusiji da smo tu da zaštitimo i odbranimo sve članice Alijanse. Vidjeli smo spekulacije o upotrebi nuklearnog oružja malog dometa u Ukrajini i jasno smo stavili do znanja Moskvi da će to imati ozbiljne posljedice po Rusiju", kazao je Stoltenberg.

On je, na konferenciji za novinare uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a, rekao da Rusija "zna da se nuklearni rat ne može dobiti, niti da ikada smije doći do toga".

Stoltenberg je, kako prenose agencije, kazao da se pažljivo prati ruska nuklearna pozicija.

"Nijesmo vidjeli nikakve promjene u nuklearnoj poziciji Rusije, ali ćemo ostati na oprezu, pratićemo pažljivo sve zbog nuklearnih prijetnji, nuklearne retorike. Skrivene prijetnje Rusije su opasne i bezobzirne", poručio je Stoltenberg.

13:15h

Najmanje sedam osoba je poginulo, a osam povrijeđeno u ruskom napadu na prepunu pijacu u gradu Avdijivka, saopštio je guverner istočnog ukrajinskog regiona Donjeck Pavlo Kirilenko.

"Rusi su udarili na centralnu pijacu na kojoj se u to vrijeme nalazilo mnogo ljudi", rekao je Kirilenko u saopštenju i dodao da za takav napad "nema vojne logike".

Njegovu izjavu pratile su i slike mrtvih tijela i oštećenih pijačnih tezgi.

Rojters navodi da nije mogao da provjeri njihovu autentičnost.

08:45h

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je uhapsila pet Rusa i tri državljana Ukrajine i Jermenije zbog eksplozije koja je oštetila most na Krimu prošle subote, prenio je Interfaks, navodi Rojters.

Izmjena: 08:54h
08:43h

U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je visoki stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

"Da bi se obezbijedila bezbjednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih prijetnji će biti na snazi", kazao je Aksjonov.

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbjednosne agencije, organi izvršne vlasti i samouprave preduzimaju dodatne mjere kako bi obezbijedili bezbjednost pojedinaca, društva i države, prenijele su agencije.

Viši stepen bezbjednosti proglašen je nakon što je u subotu ujutru na Krimskom mostu eksplodirala cisterna, a vatra je zahvatila i obližnji voz.

Tri osobe su poginule u eksploziji, a most je oštećen.

Željeznički i putni saobraćaj je brzo obnovljen.

Zvanična Moskva je ovaj događaj okarakterisala kao teroristički akt, a odgovornom označila Ukrajinu.

08:13h

U ukrajinskim gradovima Mikolajiv i Zaporožje danas u ranim jutarnjim satima čule su se eksplozije, dok su se sirene za vazdušni napad oglasile u Kijevu, objavila je državna televizija. Izvještaji o eksplozijama u Mikolajivu i sirenama za vazdušni napad u Kijevu stižu od dopisnika ukrajinske televizije u tim oblastima.

"Eksplozije su u Zaporožju", potvrdio je načelnik gradske uprave Aleksandar Staruh, prenose agencije.

Uzbuna od vazdušnog udara proglašena je u Kijevskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Mikolajivskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti, kao i u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Izmjena: 08:19h
07:32h

Pet eksplozija čulo se u gradu Hersonu rano u srijedu, javili su ruski mediji, dodajući da su prema nezvaničnim informacijama lansirani sistemi protivvazdušne odbrane, prenosi agencija Rojters.

Herson, administrativni centar šire oblasti Herson, bio je jedan od prvih gradova koji su pali u ruke ruskih snaga nakon što su pokrenule invaziju na Ukrajinu u februaru.

Ranije u srijedu, Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja koji je pod kontrolom Rusije na jugu Zaporoške oblasti, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u gradu došlo do snažne eksplozije.

Rojters navodi da je agencija RIA izvijestila, pozivajući se na lokalnu policiju koju je postavila Rusija, da je naprava eksplodirala u blizini centralne gradske pijace. Žrtava nije bilo, javila je RIA.

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri izvještaje.

Bonus video: